Historisk roman om danskere i Grønland i slutningen af syttenhundredetallet. Hovedpersonen er Morten Falck, der læser teologi i København, skønt han ville have foretrukket at læse naturvidenskab. Efter afsluttet uddannelse hæver han forlovelsen med sin kæreste og drager til Grønland for at missionere.
Hans udbredelse af kristendommen får en uventet drejning, da han lander i den danske koloni, men han lærer at acceptere, at grønlænderne har et andet forhold til religion:
Det er sommerunderholdning. Folk samles, spiser sammen, bytter koner, synger smædeviser, fortæller slibrige historier fra vinteren, og lytter til præsten.
og en anderledes pragmatisk tilgang til kristendommen:
Åndemaneren betror ham, at han har overvejet at lade sig kristne, men det ville være dårligt for forretningen…
Falck er ikke en mand af stort format, men han har talent for at rode sig ind i vanskelige situationer, så han både bliver morder og fosterfordriver.
Tiden byder på mange brydninger repræsenteret af blandt andre prædikanterne Habakuk og Maria Magdalene, der fortolker – og hvad danske myndigheder finder skræmmende – forkynder kristendommen i en udgave, der er tilpasset grønlænderne. Desuden er der hykleriet og depravationen i danskernes koloni, og der er hjælpepræsten og grønlænderen Bertel der af al magt kæmper for grønlændernes rettigheder i det danske retssystem og sin søns muligheder for uddannelse.
Udover Habakuk og Maria Magdalene er der andre historiske markører. Eksempelvis overværer Falck en forelæsning om Linnés hirarkiske klassifikation af alt liv på jorden. Forelæsningen finder sted i Komediehuset, fordi Københavns Universitet ikke vil støtte den slags farisæiske tanker. Falck oplever desuden Københavns brand efter sin hjemkost fra Grønland. Tidsbilledet er meget overbevisende og velunderbygget – parykkerne vrimler med lus, og der konsumeres beskøjter med brændevin til søs; og det bliver komisk da koloniens smed begår en voldtægt, alt imens han undrer sig over kvindens – og tidens – besynderligt indviklede påklædning.
Kim Leine
525 sider
Gyldendal
Udgivet: 16.03.2012