Oprør er tredie og sidste del af Suzanne Collins aldeles fremragende fremtidstrilogi om Dødsspillet – The Hunger Games – om pigen Kattua Everdeen, der lever i et af de tretten mindre distrikter i landet Panum, det der er tilbage af USA efter den store og næsten altødelæggende borgerkrig.
Distrikthovedstaden, Capitol, har al magten og styrer resten med umenneskelig hård og blodig hånd. Hvert år skal 26 teenagere, to fra hvert distrikt, for åben skærm kæmpe til døden i en arena, indtil der kun er en overlevende tilbage, for at minde befolkningen om, hvem der har magten over liv og død.
Rundt om lurer oprøret, og Kattua bliver det store symbol på dette oprør, da hun nægter at følge spillereglerne.

I Oprør er revolutionen i fuld gang, men det har været en dyr omgang for de både Kattua personligt og de trængte oprørere. Kattuas distrikt, der i virkeligheden ikke er meget andet en en mineby er blevet jævnet med jorden af Capitols luftvåben og de fleste indbyggere dræbt. I håb om at vende krigslykken og revolutionsgejsten blive Kattua igen gjort til oprørets darling. selvom man har højteknologiske våben, bliver pigen, der kan træffe ethvert mål med bue og pil, selve manifestationen af oprørets ånd, den frie og ukuelige ånd mod de gamle blodtørstige teknokrater.

Til forskel fra de utallige bøger, hvor krigen revolutionen og den ædle kamp glorificeres, gør Collins meget ud af at beskriver de uhyggelig rædsler, de mange sjælsrystende personlige tab og de utallige civile ofre, der er følgen af, at ‘de store ledere’ lader unge mennesker udkæmpe deres krige og lader hånt om alle tab. Kattua og hendes få venner er selvfølgelig heltene, men de er det på bekostning af store personlige tab og med dybe ar på både legeme og sjæl – de af dem, der overlever.
The Hunger Games er fabelagtig god og tankevækkende underholdning. Det er forståeligt at trilogien har tilbragt ca. to år på The New York Times bestsellerliste og er solgt til udgivelse 40 lande.
Nu kan man kun håbe, at filmen ikke bliver til det rene Hollywoodpladder, når den næste år skulle ramme bioigrafernes store lærreder. Så læs bøgerne inden!

Oprør – The Hunger Games 3
Forfatter: Suzanne Collins
Oversættelse: Camilla Schierbeck
414 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 24.03.2011
5 glober
Jan Vandall