… nu vil jeg jo nødig tage Deres illusioner fra Dem, men der er altså ikke så stor forskel på, om det er demokratiet eller et imperium, man bærer frem på spidsen af sit geværløb.

Hvad får mennesker til at handle og vælge, som de gør, hvad gør dem til nazister, hvad gør dem til kommunister? Hvorfor blev italienerne fascister, og hvorfor blev Mussolini populær?

Mussolini-kanalen tilbyder nogle gode svar og en anden vinkel, end den historieskriverne sædvanligvis præsenterer. Romanens fortæller er en gammel mand, en Peruzzi fra Norditalien, og han beretter for en ung journalist om hvordan hans bedsteforældre og deres mange børn i 1932 fordrives fra deres jord og tvinges mod syd, hvor de bosætter sig i sumpområdet Agro Pontino. Familien er hårdtarbejdende og temperamentsfulde. Gennem en ven, Rossoni, stifter familien bekendtskab med Mussolini – især gør fortællerens bedstemor et varigt indtryk på den vordende diktator – og hele familien bliver sortskjorter og går med stor overbevisning fascismens veje. I al troskyldighed udøver de ganske megen vold, og i fredstid går det fortrinsvis ud over præster, der præker ydmyghed og Guds vilje.

Gennem familiens børn følges historiens bølger og karruselture. Deri minder romanen om Bertoluccis film ’1900’ med blandt andre Robert de Niro og Donald Sutherland, der på samme måde demonstrerer det indlysende: At sult, uretfærdighed og tilfældighed er de vigtigste faktorer, når der skal vælges politisk tilhørsforhold.

Det er en betagende fortælling ledsaget af de personlige kommentarer fra en fortæller, der med alderens kyniske overblik afgør, at Kipling skrev Junglebogen for ’at befæste og forherlige det britiske imperium’. Og i øvrigt fordømmer den unge journalists kommentarer til onklernes nedskydning af kvinder og børn under forskellige krige. Peruzzierne gør det, de forventes at gøre for fascismen.

Romanen viser et broget billede af historie, politik, urbanisering – herunder hvordan man byggede en by, hvordan man flyttede 30.000 mennesker, og hvor længe de levede med malariamyggen, inden amerikanerne kom og udryddede den med ddt.

Berigende, underholdende og en øjenåbner.

Mussolini-kanalen

Antonio Pennacchi

Oversat af Thomas Harder
446 sider
Gyldendal
Udgivet: 2013

Birte Strandby