Dit liv begynder, når du har ryddet op.

Det er et af budskaberne i denne specielle selvhjælpsbog, der handler om at rydde op. At det skulle være nødvendigt med en selvhjælpsbog om oprydning kan man måske undre sig over, men det lykkes oprydningscoach Marie Kondo at problematisere rod, så det bliver en alvorlig brist i den menneskelige karakter, og det lykkes også forfatteren at sælge gode oprydningsteknikker, som både giver et fornuftigt overblik – for eksempel over tøj der er inddelt i kategorier og lagret på højkant – og som måske viser sig at gøre det underholdende at rydde op på nye måder.

Et af budskaberne er ’Smid ud, smid ud’ hvad enten det drejer sig om gamle fotos, elskede bøger, nyindkøbt tøj, der ikke passer til stilen eller andet, der ikke bereder ejeren nogen særlig glæde. Dette ’smid ud’ skurrer slemt i genbrugstilhængeres ører, og i det hele taget er en oprydningscoach bare for meget i en verden, der gør for meget i materialisme – men resultatet er interessant: en harmonisk livsstil, ikke flere ting end man har brug for eller føler glæde ved og et nært forhold til sine ejendele:

Husk at sige goddag til dit hjem. 

Sidste kapitel omfatter et kig på det japanske skolesystem og en slags forklaring på, hvorfor oprydning er blevet så vigtig, hvilket hænger meget bedre sammen med japansk kultur end med dansk.

Der er en del tomgangssnak undervejs, og man undre sig over, at sokker har behov for at hvile ud, men bogen er ikke uden fascination – og så er der flere brugbare elementer.

Marie Kondo

Oversat af Hanne Steinicke

216 sider

Borgen

Udgivet: 2014