Madbloggen Gourministeriet fik sin start tilbage i 2019, hvor Dianna Brinch begyndte at dele sine opskrifter med omverden. I dag har Gourministeriet mere end 200.000 følgere på Instagram og et svimlende antal gæster bloggen hver måned. Nu har Dianna Brinch samlet en bred buket af sine bedste og mest populære opskrifter i bogen ”Gourministeriets Favoritter” med undertitlen ”Mad til hele familien”. 

På få år blev Gourministeriet Dianna Brinchs fuldtidsbeskæftigelse. Missionen er forsat den samme: At inspirere andre til at lave nem og god mad med en enkel opskrift. Når Dianna Brinch laver mad, skal alle kunne deltage og ingredienserne er nemme at få fat på. I ”Gourministeriets Favoritter” får læseren inspiration til familievenlig hverdagsmad, der kan laves i et travlt program. Der er dog også et mindre udvalg af hyggemad til weekenden, der tager lidt længere tid at lave. 

Forordet fortæller at ”I denne kogebog får du en samling af mine – og jeres yndlingsopskrifter”. Det er for så vidt det samme som titlen angiver. Men hvad kan læseren og køberen konkret forvente, at der ligger i ordet favoritter eller yndlingsopskrifter? Bogens opskrifter – inkl. billeder – findes allerede frit tilgængeligt på Gourministeriets blog. Da jeg forsøgsvis tjekker cirka femogtyve opskrifter, finder jeg en enkelt opskrift, hvor eneste ændring er nyt billede (chokoladekage). I en anden opskrift er der tilføjet et proteinelement (orzo med citron). For mange fans vil det være et stort plus, at alle livretterne fra Gourministeriet nu findes på tryk. Andre vil nok forvente, at en ny kogebog (også) rummer noget nyt og ekstra materiale. Genudgivelser af den ene eller anden art findes der mange af. Det kan være vældig nyttigt. Jeg savner blot, at det synliggøres klart og tydeligt på bagsiden. Køberen bør hurtigt kunne afkode, at her er der tale om gengivelse af allerede publicerede opskrifter. 

Bogen rummer følgende kapitler: 

  • Et par gode råd
  • Familiefavoritter
  • Hurtige hverdagsretter
  • Alt i en gryde
  • Fastfood
  • Mine bedste pastaretter
  • De ekstra grønne
  • Langsom weekend
  • Småretter, salater og dip
  • Brød
  • Søde sager

Der afsluttes med et tak. Til slut i bogen er et register, hvor det er muligt at slå op på de enkelte retters titelnavne. Jeg savner, at bogen rummer et stikordsregister, der muliggør opslag på hovedingredienser, hvorved brugeren kan få forslag til madlavning ud fra dét, man især ønsker at anvende eller lave. 

Opskrifterne er flot præsenteret på et dobbeltopslag med foto på den ene side og tekst på den anden. Der er desuden en lille håndfuld opskrifter, der har fået ekstra plads da de indbefatter en større arbejdsproces. Hver opskrift er kort præsenteret i nogle få ord. Her fortæller forfatteren om sin oplevelse med den pågældende madret i bedste blogstil. Det fungerer fint. Råvarerne er listet op i den ene side, og modsat er angivet ”Sådan gør du” i punkt for punkt. Det er kort og pædagogisk formuleret med et pænt layout. 

Det forudsætter en vis forudgående erfaring og viden for at lykkes optimalt med alle opskrifter. Eksempelvis er der en opskrift på frikassé med kylling og grønt. Her angives at der skal bruges ”1 hel kylling, renset”, og at denne skal simre under låg i ca. 45 minutter. Der kan være stor forskel på kyllinger. Det er ikke alle, der ved hvad, man skal være opmærksom på i forhold til at rense og klargøre en kylling. Forfatteren giver heller ingen tips til, hvordan man kontrollerer om kyllingen er tilberedt. Det angives, at man skal plukke kyllingen. Der står intet om at kassere skind. Grundlæggende er det dog positivt at se, hvordan der anvendes en hel kylling fremfor kyllingebryster. Det fortjener ros. Andre opskrifter kan næsten dårligt kaldes opskrifter, idet der ikke er meget madlavning inde over samlingen af en café-clubsandwich. Den består af kyllingebrystfilet (der angives som værende stegt som råvare), tomat, avocado og (færdig) pesto. Brødet på billedet ligner til forveksling ”Grov Café Sandwich” fra Kohberg. Det er et valg, der måske kan undre, al den stund bogen byder på indtil flere gode boller og brød. 

Ved mange af opskrifterne er der indsat et ekstra tip. Her foreslår Dianna Brinch fx alternative ingredienser eller giver gode råd til køb af ingredienser. Det er en god idé! Gourministeriets madstil er det, jeg vil kalde moderne old-school. Dianna Brinch laver gode og gedigne retter med masser af kød (fra alle dyr), hvede, kartofler, smør, sukker, fløde og ost etc. Smagen er i stort omfang båret af olie, fløde, sødmælk, ost, men der benyttes også gerne krydderurter og krydderier. I forordet forslås at man selv kan vælge lettere alternativer. Maden sender på mange måder tankerne i retning af ”Karolines Køkken” på den gode måde. Her er nemlig også en række solide gryderetter med (især) svin og fløde i centrum. Den hyggelige stemning går igen hele vejen, når der bydes på cremet broccoli-kartoffelsalat, coleslaw og diverse cremede pastaretter. Der er også masser af lækre bagværk; både boller og skønne kager. Det er tydeligt, at Dianna Brinch også har sans for at fange tidens madtendenser. Du finder således et udvalg af one pots, fantasifuld fastfood og trendy tilbehør. Et af afsnittene hedder ”De ekstra grønne”. Hvis du er vegetar eller får besøg af en veganer, bliver du dog skuffet. Afsnittet rummer kun et par vegetaropskrifter. Resten er grønt med fisk eller kylling. 

Gourministeriets mad er farverig, varieret og indbydende. Der er noget utrolig hyggeligt over Dianna Brinchs køkken. ”Gourministeriets Favoritter” er en inspirerende og flot kogebog i typisk madbloggerstil. Med tanke på råvarerne vil jeg tillade mig at kalde det herlig hyggemad for travle hverdagskokke. 

Mad til hele familien

Forfatter: Dianna Brinch

Forlag: alpha forlag

272 sider. Hardback

Udgivelsesdato: Den 16. april 2024

Anmelder: Nønne Lønne Votborg