‘Løbeild’ er anden del af Suzanne Collins science-fiction trilogi om den oprørske pige Kattua Everdeen og hendes venner og deres kamp for at ændre de umenneskelige forhold i fremtidens USA kaldet Panum.
Efter Kattuas og vennen Peetas blodige sejr i det morderiske dødsspil skal de nu til at nyde sejrherrenes privilegier og på en storslået turne rundt til de 14 distrikter.
Men så let går tingene ikke i den undertrykte og nådesløse fremtidsverden. Efter sit lille oprør mod autoriteterne i ‘Dødsspillet’ er Kattua uden at vide det blevet symbolet for modstand og oprør mod det enevældige Capitol, som håndhæver deres kontrol med landet med udsøgt brutalitet og ondskab.

Det uhyggelige reality show, hvor deltagerne skal myrde hinanden for åben skærm, har 75 års jubilæum. For at understrege Capitols uindskrænkede magt og det dødsdømte i ethvert forsøg på oprør skal deltagerne i det næste dødsspil udtrækkes mellem de populære og privilegerede tidligere vindere. Mens Kattua og Peeta således igen må kæmpe for livet i den teknologisk manipulerede arena med de mange dødsfælder vokser modstanden ude i distrikterne.

Magthaverne i Panum søger at manipulere alt og alle. De har isoleret distrikterne fra hinanden og kontrollerer al kommunikation, mens befolkningerne holdes nede i fattigdom og uvidenhed. Men det er ikke helt lykkedes at fjerne alt håb, og råbet om frihed er begyndt at lyde mange steder.

‘Løbeild’ er en vellykket, spændende og actionmættet fremtidsgyser. Der er venskab, solidaritet, kærlighed og uselvisk opofrelse for frihedens sag. Som i al god science-fiction har fremtidens verden med en højteknologisk magtelite der hersker over en befolkning uden anden adgang til de teknologiske fremskridt end den tvungne tilskuerrolle ved storskærmene til regeringens shows og ‘nyhedsudsendelser’ helt bestemt mange ligheder med tendenserne i nutidens verden, og det er egentlig ikke ret svært at se hvor lidt der skal til for at gøre de uhyggelige perspektiver til bedrøvelig virkelighed. Der er rigtig mange steder i verden hvor de teknologiske fremskridt ikke betyder andet end nogle gamle biler, et fælles landsby-tv med gamle krigsfilm og den lokale diktators propagandataler, et par koncerner som ejer det meste af jorden og naturressourcerne – og naturligvis velbevæbnede soldater med løsagtig død i deres moderne våben.

Løbeild
Forfatter: Suzanne Collins
Oversættelse: Camilla Schierbeck
316 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 11.02.10
Jan Vandall