Xinran, forfatter til Kinas døtre, har rejst gennem Kina for at møde mennesker fra ’Det tavse Kina’, en nation vi hidtil kun har hørt meget lidt om. Hvad skete der egentligt under Mao og hvordan påvirkede kulturrevolutionen den enkelte kineser?

Det er blevet til næsten et dusin beretninger – interviews med historiens repræsentanter, beretninger om fattigdom og hårdt arbejde og tro på statsmagtens ultimative ret.

For nogle af de interviewede er samtalerne grænsebrydende personlige, og som baggrund for de forskellige og meget tætgående interviews portrætteres også et Kina under Mao Zedongs styre, der både omfattes med nostalgi og med gru.

En af bogens personligheder er lærer Sun, der trods familiens protester insisterer på en uddannelse og kommer til at undervise elever i forbindelse med opbygningen af den moderne by Shihezi,  der blev bygget af fanger og bevogtet af Folkets Befrielseshær. Hun var glad for lærerjobbet, og bemærker også, at der fandtes ikke slette mennesker dengang, fordi – vi var alle ved at dø af udmattelse.

Som andre nationers historie omfatter den samlede fortælling også en række tragedier  – eksempelvis den om kvinden, der dømmes til døden, men da hun er gravid, kan dødsdommen ikke eksekveres, hvorefter hun bedøves og får foretaget abort. En anden kvinde var alene med sin datter og sled for at skaffe mad til barnet og sig selv. Et år lykkedes det hende ikke at skaffe den fødselsdagskage, hun gerne ville give sin datter. Moderen hængte sig, da datteren var gået i skole.

Et omfattende og følelsesladet billede at et folk, der har meget at fortælle os.

Xinran Xue

Oversat af Poul Bratbjerg Hansen

528 sider

Rosinante

Udgivet: 27.10.2009