”Jord og hjerte” er titlen på den seneste roman fra den flittige forfatterinde Vibeke Marx. I årenes løb har Vibeke Marx skrevet et utal af romaner til både børn og voksne. Hendes baggrund som pædagog skinner tydeligt igennem i de mange socialrealistiske værker. Hun har en forkærlighed for de eksistentielle og psykologiske emner, som ”Jord og hjerte” også kredser om.

Det er de nære relationer og personlige udfordringer, der er omdrejningspunktet i fortællingen her om den unge Knud, der vokser op ude på landet i 1920´erne. Knuds far er førstelærer og et forbillede på egnen med sin viden og moderne metoder. Knud er den ældste i en børneflok, men føler sig kun tæt knyttet til sin søster Marit, med hvem han deler sine inderste tanker.

Knud føler sig ude af stand til at imødekomme forventningerne fra faren og omgivelserne. Som fjortenårig sendes han i tømrerlære. Men indeni er der allerede en iboende trang til at flygte fra trummerummen og kravene. Da han får gjort en pige gravid, bliver presset for stort og han flygter væk. Tilfældet vil, at han får hyre på et skib og ender i Glasgow.

Men i Glasgow, hvor han er på lang afstand af familie og forventninger, følger trangen til frihed med. Trods nye venskaber og arbejde på værftet, kæmper Knud med at finde sig selv og må igen videre. Vejen fører ham til en fårefarm, hvor han møder den unge Emma. Men vil hun kunne befri ham fra rastløshedens lænker?!

”Jord og hjerte” veksler mellem at beskrive nuet, hvor vi følger Knud fra han er en ung knægt, til han er en voksen mand, og brevvekslinger med søsteren Marit. Det er en letlæst og levende roman, der er krydret med mange gode dialoger. Vibeke Marx tegner et nuanceret og troværdigt billede af Knud og miljøet. Romanen vil gå rent ind hos alle, der holder af slægtsromaner og historiske romaner. Men den er absolut også værd at fremhæve overfor den, der på udkig efter udviklingsromaner.

Jeg nød at hovedpersonen var en ung mand. Det er interessant at følge Knud i hans lange kamp for at finde sig selv. Skylden og skammen over graviditeten er én ting. Men det at skuffe familien er en anden tung byrde, der martrer ham. Når alt kommer til alt, er det ikke altid enkelt og ligetil at veje ansvar op imod individets behov. I beretningen her mærker man tydeligt, hvor tungt det er at bære rundt på tvivl og skyldfølelse.  Forholdet til søsteren er heldigvis stærkt og tæt. Det rørte mig dybt.

Vibeke Marx har forfattet en varm, velskrevet og vedkommende historisk roman om at finde sin identitet trods synd, skam og usikkerhed. Det er samtidig også en opmuntrende beretning om håb og venskab i svære tider. Læs den og bliv berørt!

Jord og hjerte

Forfatter: Vibeke Marx

Forlag: Modtryk 

335 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 13. 9. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg