I denne gennemillustrerede bog for børn er der historier, sange og digte. Her er både gamle kendinge såsom eventyret Vanten og ’Bymusen og Landmusen’ såvel som mindre kendte historier: ’På ferietur i Danmark’ (af Ane Lauenblad, Julie Rotne, Karen Borch), der har vidunderligt fine tegninger fra før kongeriget blev svøbt i asfalt med mange detaljer og opfordring til at finde blandt andre fortællingens hovedpersoner, Katinka og Mads, i de indholdsrige billeder. En anden nyere fortælling er ’Laura fejrer jul’ af Liane Schneider og Eva Wenzel-Bürger, der er en hyggelig men ret banal historie om juleforberedelser, og ’Emilias Fyrværkeri’ af Anna Dunér og Kirsten Raagaard, der har en anelse mere spræl og livlige illustrationer.

Sangene omfatter ’På loftet sidder nissen’ og ’Kan du gætte hvem jeg er’, og det ene digt er det nys udgivne årstidsdigt af Lilja Scherfig med illustrationer af Otto Dickmeiss.

Helsides farvestrålende tegninger præger bogen. Rasmus Klump ligner sig selv i Per Sanderhagens videredigtning, om end illustrationerne er voldsomme, når man er vant til ham i tegneserieformat. Til gengæld mangler samme Klump sin sædvanlige og aldeles uvurderlige logik i fortællingen om påskeharen.

Ligeså er det gået tilbage for Peter Pedal, der opfører sig kedsommeligt og uventet tilbageholdende: ’…men han ville ikke lave ballade…’

Det en flot bog, og temaet årets gang fungerer godt som ramme, men der er gået sødsuppe i flere af fortællingerne. Fint med søde historier, blot har det jo aldrig været det nuttede, der gjorde Klump og Pedal til noget særligt, men derimod den måde hvorpå de angriber verden. Den megen harmoni bliver triviel.

Ane Lauenblad, Charlotte Flemmer m. fl.

Jeg vil høre historier – En samling historier om årets gang

164 sider

Carlsen

Udgivet: 18.02.2011

Birte Strandby