Et maltrakteret lig bliver fundet skvulpende i vandet ved Kronborg. Banjit Thomsen og kollegerne fra politistationen i Helsingør kommer på arbejde. Men de er dårligt færdige med at undre sig over mordet, før en kvinde findes dræbt ved Holger Danskes fod og siden en baby – maltrakterede som det første lig.

Sønnen til en dansk forretningsmand er tydeligvis involveret, men han når at forsvinde efter at have skudt på ordensmagten. Faren udspørges af politiet, men røber ikke andet, end at sønnen er en slem skuffelse for begge sine forældre, doven og tydeligvis ude i noget.

Opklaringen fører Banjit og co. til Manchester for at opspore en forsvunden flygtning, der angiveligt også har forbindelse til mordene.

Vi følger dels opklaringen og især Banjit, og dels følger vi flygtningen der mod sin vilje er indespærret på et slot sammen med andre mænd. De er påtvunget nogle opgaver og instrueres blandt andet i at spille ‘De tre musketerer’ under nærmest slavelignende forhold. Til gengæld er de blevet lovet store beløb, når de efterfølgende bliver sluppet fri igen.

Der er flere gode ting i denne lille krimi: Plottet er originalt og mordene intrigerende. Desværre er teksten mættet af metaforer og små tilføjelser, der kunne være både hyggelige og sjove, hvis det ikke var fordi, de hele tiden afledte opmærksomheden fra selve krimien. For eksempel: … efter at have fået de nye oplysninger ‘vendte han med en elegant piruet, der ville have forbløffet alle, der kendte den notorisk motionsresistente, let overvægtige 64-årige mand.’ Fint nok, men vi er midt i en jagt. Kan vi koncentrere os om det? Vi er også hele tiden informeret om, hvad folk kører i, og hvordan vejret er. Der er for mange ting der slås om opmærksomheden, og læsningen bliver vanskelig i længden.

Hamlet og helvede

Jan Eriksen

246 sider

www.janhaveriksen.dk

Udgivet: 2021

Birte Strandby