Fars store hemmelighed er rendyrket islandsk vanvid for børn med umulige forældre – og hvilke børn har ikke det. Harald og hans søster Sara har dog et problem ud over det sædvanlige med deres far. Deres store tykke og gemytlige far har en hemmelighed af de helt grumme, hvis katastrofale følger hele tiden lurer som et damokles-sværd over deres hoveder. Både børnene og deres mor er konstant på hårdt arbejde for at skjule hemmeligheden eller bare lade som om den ikke eksisterer.

Men faren er kannibal. En glubende sulten menneskeædende kannibal – og det er bestemt ikke spor sjovt. De kan aldrig invitere venner på besøg af angst for at faren skal fortære dem med hud og hår. Alligevel opstår der efterhånden rygter og familien bliver skyet af omgivelserne. Da faren æder børnenes klasselærer begynder politiet at komme tæt på familien. Kriminalinspektøren, Nikotin Villy, er overbevist om farens kannibalistiske tendenser, og da faren prøver at æde Haralds bedste ven, overtaler Villy børnene til at angive deres far.
Det lyder måske frygteligt alvorligt, men der er fis og ballade hele vejen. Det alvorlige budskab om hvordan der er at have familiehemmeligheder som alkoholisme, vold eller narkomani får en ramme af skingrende sort humoristisk vanvid, som skaber både den distance og den nærhed der gør bogen meget velegnet f.eks. som baggrund for diskussioner i klassen.
Der kommer da også en slags løsning på problemet, og børnene finde ud af, at de ikke er de eneste i verden med den slags umulige problemer. Bogen er morsomt illustreret af forfatteren, der på ret genial vis får sat fokus på en række børneproblemer uden at snuble over moralske pegefingre.

Godt serveret.

Fars store hemmelighed
Forfatter & ill.: Thórarinn Leifsson
Oversætt.: Birger Thor Møller
122 sider
Forlag: Torgard
Udg.: Maj 2009

Jan Vandall/bogvægten.dk