Børnebog i 24 afsnit, et for hver dag fra den 1. december til og med juleaften. Bogen er meget traditionelt opbygget, som børnebøger ofte var det i midten af forrige århundrede: Et barn i en offerrolle, god og omsorgsfuld, bliver mobbet, og så sker der forresten en forbrydelse. Barnet får en ven, forbrydelsen opklares, og nogle af mobberne skifter side, mens den værste mobber får en straf, hvorpå bogen ender lykkeligt for hovedpersonen og for hovedpersonens nyerhvervede venner.

Kira er pigen, der bliver mobbet. Dels mobbes hun af sine klassekammerater med bitchen Githa i spidsen, og dels er hun udsat for en art racisme fra sin lærers side:

Piger med mørkt hår kan ikke blive luciabrud …

Heldigvis finder hun en ven, en nisse hjemme på gården, der støtter hende, hvorpå det langsomt begynder at gå fremad i skolen, og en af hendes mobbere kommer i tanker om, at han ikke kan huske, hvorfor han plejer at drille Kira.

De lokale nisser har vanskeligheder, fordi en krybskytte er begyndt at husere i skoven, men slutningen er naturligvis god: Krybskytten hentes af politiet, Kira og en tidligere mobber bliver venner, og nisserne bliver synlige for Kiras forældre, så hun ikke behøver at lyve om det. I øvrigt optræder også en engel og en ugle med vingen i gips, men Kira bliver luciabrud, og alt ender i fryd og gammen, for dem som fortjener det.

Illustrationerne er som bogen rigeligt søde. Der er som i megen ældre børnelitteratur mange moralske input, og slutningen er forudsigelig, næsten inde man er færdig med 1. december.

Et juleeventyr – Kira, vennerne og mysteriet om krybskytten i skoven

Annette Jørgensen

Illustreret af Pernille H. Thomsen

111 sider

mellemgaard

Udgivet: 05.10.2012

Birte Strandby