Tilsyneladende en fantasy roman men ved nærmere eftersyn et eventyr og en slags chicklit in disguise. Der er ganske vist tale om et andet univers end det, vi sædvanligvis befinder os i, men forskellene er små, og der er ikke antydning af magi i hele romanen, uagtet en middelalderlig skræk for hekse er til stede.

I stedet er religionen dominerende, og hovedpersonen Tashi gennemgår 16 ritualer hver morgen inden morgenmaden til ære for Den store Gudinde. Naboen i øst har en mandlig, tolerant gud, hvorimod naboen i syd tror på en krigerisk gud med smag for blod. Det giver forskellige menneskesyn, og med lidt god vilje kan man se romanen som en allegori på vore dages kultursammenstød.

Landene i vest og øst beslutter at forene deres kongedømmer via et giftermål mellem fjerdedronningen fra vest, Tashi, og prinsen fra øst, Ramil, for med denne alliance at blive i stand til at holde den tredje regent, Fergox, stangen. Fergox har andre planer og kidnapper de to unge, og det er hans hensigt selv at gifte sig med Tashi. Og som den skurk han er, beslutter han i samme åndedrag at få sin førstehustru (af fire) henrettet, fordi hun er en rappenskralde.
De to unge, hvis vej til den store gensidige kærlighed har været brolagt med misforståelser, flygter sammen og må overvinde utallige forhindringer, før de får chancen for en lykkelig slutning.

Gennemgangen af de 16 ritualer udgør en lidt træg start på en roman, der udover heftig romantik rummer både tempo og humor – det internationale samtalesprog hedder fællesmål. Gammel handling, nye omgivelser.

Julia Golding
Dragonfly Guldsmed
Oversat af Trine Tøndering
344 sider
Tellerup
Udgivet: Oktober 2011

Birte Strandby