En samling af 15 folkeeventyr – nogle af dem kendte som for eksempel De tolv måneder, og en udgave af Prinsessen på Glasbjerget findes også i Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr.

Et forholdsvis ukendt men ikke uinteressant eventyr er Dragen med jerntungen: En ond drage holder en pige fanget. Først kommer hendes ældste bror for at hente hende, men han ender med at blive hængt af dragen, og den samme skæbne tilfalder den yngste bror. Og så er der ikke flere brødre! Heldigvis får moren så pludselig og ved en noget overraskende skæbnens tilskikkelse en søn mere. Der oven i købet bliver voksen på en måned. Han drager ud, dræber dragen, redder søsteren, får genoplivet de to brødre, hvorpå han stjæler dragens bedste hest og forsvinder sporløst ud i verden, mens de hjemvendte søskende lever lykkeligt til deres dages ende.

Et andet eventyr – Kloghed er ikke hekseri – der er et skæmteeventyr uden nogen af eventyrets karakteristika – handler om en kone, der skal stege tre duer til en middag for sin mand, mandens gode ven og sig selv. Hun bliver så lækkersulten under processen, at hun selv spiser alle tre duer. Det er problematisk, men med nogle ret beskidte manøvrer får hun det maget således, at gæsten forskrækket flygter fra huset, og ægtefællen tror, at gæsten har spist duerne. Og så går konen mæt i seng tilfreds med at have snydt de to mænd! Det levner enkelte spørgsmål: Hvad blev der af eventyrets sædvanlige morale, og er det mon en kvinde der har fortalt/nedskrevet historien?

Gode illustrationer og god underholdning.

Dragen med jerntungen – folkeeventyr fra Østeuropa
Annette Herzog
Illustreret af Tove Krebs Lange
96 sider
Høst & Søn
Udgivet: 27.10.2010

Birte Strandby