When I was five years old my parents all of a sudden produced a baby boy, which my mother said was what I had always wanted.

Nobelpristageren Alice Munros nyeste novellesamling.

Igen tirrer hun med sine slutninger, der konsekvent efterlader både hovedperson og læser uden forløsning.  I samlingens første novelle To Reach Japan rejser en ung kvinde og hendes barn til Toronto for at bo hos en ven i en periode. På toget til har kvinden en kort affære med en mand, og da hun kommer tilbage til sin kupe, er barnet væk. Kvinden finder barnet igen, og det indlysende svigt observeres med resigneret accept af det lille barn.

I Amundsen kommer en kvinde som lærer til et tuberkulosehospital. Hun skal undervise børnene, og efter en tid, begynder hun at date lægen. Det udvikler sig, og han erklærer, at han vil gifte sig med hende. De beslutter sig for at gøre det diskret og forlader byen for at blive gift. Undervejs fortæller han hende, at han ikke vil giftes alligevel og sætter hende i stedet på toget til Toronto. Hele novellen er holdt i et underspillet sprog, og togturen tilbage til Toronto fremstilles med nonchalant ligegyldighed af en hovedperson med knust hjerte.

I Leaving Maverly oplever hovedpersonen, politibetjenten Ray, at det mest af hans liv bliver til en parentes mellem to møder med en kvinde, først som ung pige, der stikker af fra sit religiøse hjem for at gifte sig med en jazzmusiker – og siden som den voksne kvinde, der er sin mand utro med præsten. Det er ikke noget stort og rigt liv, der formidles, men resignationen præger de fleste af novellerne.

Novellerne finder sted i fyrrene, halvtredserne, halvfjerdserne. Bogens sidste fire historier er ifølge forfatteren selvbiografiske, og de er smukt skrevet, men ikke helt så interessante som novellerne.

Alice Munro

320 sider

Vintage Books

Udgivet: 2013