Hvordan det på verdensplan er gået med Stephenie Meyers Twilight-serie er i sig selv en nærmest utrolig historie om, hvordan de lysende vampyrer har forvandlet sig til det pureste guld for Meyer og folkene bag bøgerne og filmene. Med over 100 millioner solgte Tusmørke-bøger og en fabelagtig filmsucces har virkeligheden nok foretaget en vild overhaling af forfatterens mest fantastiske drømme.

Fortællingen om Bree Tanners korte liv efter døden knytter sig til 3. del af Twilight, Formørkelse, og den er en slags parallelhistorie til bogen. Filmen af samme navn har dansk (og international) premiere onsdag 30/6. Successen for Bree Tanners korte liv efter døden er naturligvis sikret på forhånd, da alle Twilight-fans selvfølgelig må havde denne ekstra historie med for at fuldende fortællingen om Bella og Edwards vampyrverden, og vise hvordan den tager sig ud for de ‘nyfødte’ vampyrer. Indtil nu har vi læsere kun mødt de nyfødte som uhyggelige væsner, der alene styret af deres aldeles umættelige og ustyrlige blodtørst, selvom vi godt ved, at Cullen-klanens vampyrer har lykkedes med at gennemføre forvandlingen uden at blive fuldstændig uhæmmet vilde menneskeblodsdrikkere.

Bree Tanner er en af den hævngerrige vampyr Victorias nye dræbermaskiner, og vi følger hendes efterliv i den sidste ugen inden Victoria igangsætter sit angreb på Cullenklanen. Vi finder ud af, at de ‘nyfødte’ slet ikke er så ens igen – og heller ikke alle er så ustyrlige og tanketomme. Bree finder fællesskab med Diego, der har været vampyr i nogle måneder. Og det viser sig at være et fællesskab, som er nødvendigt for at overleve, for de nye vampyrer slår lige så gerne hinanden ihjel som de dræber alle andre. De fleste af dem kan slet ikke styre deres hidsighed, og det er farligt for omgivelserne, når de er lige så mentalt sindssyge som de er sindssygt stærke. At leve sammen som nyfødte er virkelig en absurd syret udgave af ‘den stærkeste overlever’.

Til sidst får vi forklaringen på, hvorfor Cullen-klanen kunne få de mange oplysninger om vampyrpoliti-klanen, Volturiernes, dobbeltspil, som det var tilfældet efter det store vampyropgør sidst i Formørkelse. Som resten af Twilight er historien om Bree Tanner rigtig godt og professionelt forfatterhåndværk, der lægger en ekstra dimension til det spændende og gennemarbejdede vampyrunivers.

Bree Tanners korte liv efter døden
(Hører med til Twilight-serien)
Forfatter: Stephenie Meyer
Oversættelse: Vibeke Nielsen
192 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: Juni 2010
Jan Vandall