Drama og romantik under den spanske inkvisition

I denne historiske roman er scenen sat i Spanien 1569-1570. Kong Filip den 2. regerer i Spanien, og i Paris har Catherine de Medici fundet fodfæste, efter at hendes mand er død, og hun regerer for sin umyndige søn.

Madeleine er gravid og forlader et Frankrig i kamp mod huguenotterne i forventningen om at finde fred og ro i Madrid. Det politiske klima i Spanien er ikke bedre end i Frankrig, den spanske inkvisition har kronede dage og storinkvisitorens magt er så stor som kongens.

Den første Madeleine møder ved ankomsten til Spanien er kong Filips meget tiltrækkende halvbror, Juan. Tiltrækningen er gensidig og pirres kun yderligere af et dramatisk drab på overfaldsmænd. De to skilles igen, og Madeleine drager videre mod Madrid, hvor hun i sin egenskab af tidligere hofdame hos Catherine de Medici får audiens for den spanske konge. Kongen har netop mistet sin hustru, og Madeleine får tilbudt hvervet som den der taler fransk med hans små døtre. Hun får samtidigt præsenteret sig selv som enke og kan derfor også indrømme sin graviditet. Dermed skulle fremtiden være sikret, men intrigerne ved det spanske hof er omfattende, rygtet om hendes korte møde med Juan er ilet i forvejen, og en af hans tidligere elskerinder går ikke af vejen for mordforsøg. Ligeledes er storinkvisitoren efter Madeleine, og da det oven i købet viser sig, at Madeleine interesserer sig for kemi og alkymi, slås hun i hartkorn med de kættere som de spanske katolikker efter sejren over maurerne føler sig berettiget til at nedkæmpe. Madeleine er handlekraftig og kan slås både med kårde og kniv, men hun er oppe mod voldsomme kræfter.

De historiske markører virker fint overbevisende, og man kan vælge at tro på, at kvinder i 1569 brokkede sig over ikke at måtte studere eller besidde embeder. Romanen holder et livligt tempo, blot virker Madeleines overdådighed af sentimentale gloser når det drejer sig om hendes barn voldsom i forhold til sproget i øvrigt.

Bastarden

Anne-Marie Vedsø Olesen

292 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2015

Birte Strandby