Lige siden vi mødte HAL i Rumrejsen 2001, har vi vidst, at det kun var et spørgsmål om tid, inden kunstig intelligens begyndte at styre os og vores verden.

Det får vi en demonstration af i denne sublimt opbyggede science fiction gyser, der ikke er ægte science fiction, men måske nærmere science reality, hvilket ikke gør den mindre skræmmende. For hvordan er det at leve i en styret verden, hvor mennesker har skrevet lovene, mens overlegen intelligens sørger for, at de bliver overholdt?

Jeg-fortælleren, Ulrik Neyberg, lever af at spore ulovligheder på nettet, narko, pædofili – efter princippet ‘følg pengene’. Under sin søgen støder han på et ret uhyggeligt spil, og uanset hvad han gør, kan han ikke følge pengene her. De forsvinder simpelthen undervejs, URL-adressen skifter ejer hver dag, og ejerne er fiktive ejere af fiktive selskaber. Det besynderlige er, at spillet ikke ser ud til indbringe noget videre, selvom der tilsyneladende arbejdes intenst på at skjule alle forbindelser.

Ulrik beslutter sig for at opsøge udvikleren af spillet. Han er blevet dræbt, men morderen sidder i fængsel, og han kan kontaktes. Det bliver en besynderlig oplevelse. Ulrik bliver ledt lige til cellen uden at møde en eneste fængselsbetjent eller nogen form for kontrol, og angiveligt kan morderen også gå frit rundt. Denne er samarbejdsvillig og fortæller om det sære spil og om baggrunden for det mord, som han syntes, det var nødvendigt at begå.

Ulrik får at mærke, både hvordan det er at være gode venner og knap så gode venner med en kunstig intelligens, skabt af mennesker men udviklet på egen hånd. Her er gys, overraskelser, humor og fantastiske, mærkelige muligheder leveret i præcist, klart sprog.

En lille, vaks ting hvor man fortvivlet forsøger at nedsætte læsehastigheden for at dyrke nydelsen til sidste punktum.

A.I.

Torben Pedersen

137 sider

Books on Demand

Udgivet: 2020

Birte Strandby