”111 Danske kirker som du skal se” er en kirkevejviser til dig, der er nysgerrig på at opleve en bred vifte af danske kirker over det ganske land. Lektor emeritus og ph.d. i kirkehistorie Carsten Bach-Nielsen fra Aarhus Universitet har forfattet guiden. Han har en baggrund som teolog og kunsthistoriker. 

Carsten Bach-Nielsen har skrevet adskillige bøger. Denne her henvender sig meget tydeligt til lægfolk. Alene titlen ”111 Danske kirker som du skal se” klinger let. Der er tale om en udgivelse i serien ”111 steder du skal se” til rejse- og oplevelsesglade mennesker. 

Med et format på 240 sider er der kun reserveret et par sider til hver kirke, der omtales. Den ene side benyttes til tekst og den anden til foto. Dermed er det også givet, at omtalen af de enkelte kirker kun bliver rimelig perifer. Det er en smagssag, om man sætter pris på en appetitvækkende beskrivelse, der opridser de væsentligste detaljer – eller om man hellere ville have en bog med flere sider. Alternativet ville fx være en bog med 50 kirker og mere dybdegående information om de respektive kirker. 

De 111 kirker er valgt i hele landet inkl. de mindre øer. Forfatteren har lagt vægt på, at du skal kunne opleve et bredt udsnit af kirketyper. Der optræder små og store landsbykirker, domkirker, bykirker og nogle små kirker, du blot vil opleve som simple kapeller. Men hver kirke har sit at byde på! 

Ved alle kirker er der tydeligt markeret adresse, åbningstider, hjemmeside og tip. Det er påfaldende, at Carsten Bach-Nielsen ikke er spor systematisk i forhold til at oplyse byggeperiode, byggestil og arkitekt (hvor denne måtte kendes). Det undrer mig, at jeg ikke kan forvente at få den slags at vide. Til gengæld er der hist og pist tips til lokale ishuse. Dermed er det også sagt, at bogen meget mere bliver en bil- og ferieguide end egentlig interessant faglig læsning for dig, der går op i de danske kirker. Jeg kan være i tvivl om målgruppen reelt opsøger værket eller om de nøjes med Wiki og andre opslagsværker på mobiltelefonen. 

Carsten Bach-Nielsen forsøger at gøre sit emne smart for de mange, men jeg synes han rammer skævt. Det er i bund og grund nok en smagssag. For mig virker det eksempelvis akavet og kunstigt, med en omtale af Hobro kirke der indledes med ”Haa do wot i Hobro?”. Og slutter med følgende: ”Det er en lækker kirke. Lige til at spise.” 

Da jeg var barn og ung, læste jeg i mit barndomshjem et ugeblad – ”Familiejournalen”. Et fast indslag var ”Danmarks kirker”. Hver uge blev en af landets mange kirker beskrevet.  Der kom gerne små bonusinfo som ikke ville være mulig at finde på Wiki. Som læser af en bog som denne, er jeg nysgerrig på at få bonusinfo om en kirke. Jeg vil netop gerne vide andet og mere end det, Wiki og Google let kan fortælle mig. Er kendte blevet begravet eller gift i kirken? 

Når jeg fx læser omtalen af Sæby kirke i Vendsyssel, undres jeg i dén grad over at forfatteren ikke nævner Stygge Krumpen med ét ord. 

Et enkelt foto er for mig ej heller nok til at jeg kan danne mig et indtryk af en kirke. Det skyldes, at der i flere tilfælde alene er valgt et foto af kirkekunsten, som bestemt også er interessant. Det er imidlertid ikke nok til, at jeg ved, hvad jeg kan forvente at møde i en helhed. 

I Danmark har vi en glimrende ordning, der hedder ”Vejkirker og andre åbne kirker”. Det er Kirkefondet.dk, der står for det. Det omtales beklageligvis ikke i bogen. Kirkefondet udgiver et par aldeles fine foldere. Heri vises vej til ordningens kirker, og de allervigtigste ting i kirkerne highlightes. Udover Vejkirkerne står Kirkefondet også for Klosterruten og Hærvejen mm. 

Bagerst i guidebogen findes et kort, hvor de 111 kirker er plottet ind. Det er ganske praktisk. ”111 Danske kirker som du skal se” er en letlæselig guide, der inspirerer til at opleve flere danske kirker. Dens beskrivelser er på et overordnet plan. Til gengæld er der tjek på evt. priser, åbningstider og hjemmesideadresse. Den kirkeinteresserede må søge viden andetsteds. Du kan bruge bogen til at planlægge udflugter efter. Eller du kan have den liggende i bilen og tage frem, hvis du besøger en kirke og blot vil have en kort introduktion til stedet. Da er det en god guide. 

111 Danske kirker som du skal se

Forfatter: Carsten Bach-Nielsen

Forlag: Frydenlund

240 sider. Hæftet. 

Udgivelsesdato: Den 30. marts 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg