Ungdomsroman om Viktor der fylder 15 år ved bogens begyndelse.

Det bliver ikke nogen lykkelig fødselsdag. Viktors mor ligger på hospitalet efter at have fået Viktors lillebror. Viktor kan ikke rigtigt finde ud af, hvad hun fejler, men hun har ligget der i tre uger, og hun har det ikke godt. Og det samme gælder Viktors far der udover at stresse mellem hjem og hospital skal tage sig af en baby. Han har også fået en tendens til at drikke lidt mere.

Viktor føler sig i den grad forrådt og forsømt. Hans gamle ven Markus fra klassen hænger ud med Thor, der tydeligvis træner mobning. Den eneste formildende omstændighed er, at Thor ikke er så kvik, så det lykkes ikke særligt godt, men Viktor undgår ham alligevel. En lyspunkt er Thit der dels er blevet nabo til Viktor og dels er ny i klassen. Hun er faktisk rigtig sød, og hun forstår også nogen af de problemer, Viktor slås med. Alligevel går det galt for Viktor, tilværelsen braser sammen om ham.

Indfølende roman om hvor klemt man kan føle sig som forsømt teenager. Hvis man er en voksen læser, føler man måske mere med faren, der både står med en alvorligt syg kone, et krævende spædbarn og en teenagesøn der noget ubelejligt trænger meget til en omsorgsfuld overskudsfar.

Både ven, klasselærer og mobber er tydelige karakterer, far er lidt mere tåget. Thit og Viktor og det begyndende kæresteforhold er fint beskrevet.

Romanen har korte kapitler og megen direkte tale.

(Det hedder at lugte til noget ikke at dufte til noget).

Mads Heinesen

Ved den yderste spids

117 sider

Vild Maskine

Udgivet: 23.01.2018

Birte Strandby