Tredje bind i serien om Silas starter i Ben-Godiks landsby, hvor de to drenge har opholdt sig vinteren igennem. Ben-Godik har overtaget den gamle træskærers funktion i byen, Silas er derimod blevet rastløs, han rider lange dagsture i omegnen. På en af disse ture opdager Silas en vogn med et løbsk firspand længere nede i dalen. Han sætter efter vognen, og det lykkes ham at få stoppet hestene. Det viser sig at være den rige købmand Alexander Planke og hans familie, som var på tur, og af taknemmelighed inviterer de Silas med sig hjem at bo i købmandsgården. Det bliver Silas´ første møde med borgerskabet, og beskrivelsen af et kulturchok er godt beskrevet. Silas får rent sengelinned, fint tøj og skal gå i skole med de andre børn. Der er mange regler, der skal følges, her kan han ikke blot selv bestemme, og børnene i familien forekommer ham ufri.

Silas lærer også, hvordan der er forskel på folk; kokkepigen skal lave maden og tage opvasken alene, hun spiser i køkkenet med de andre tjenestefolk, mens købmandsfamilien sidder i den fine stue, og kan gå fra bordet, når de har spist. Købmanden tilbyder Silas at blive og gå i skole hos dem, men Silas takker nej. Han vil dog gerne blive en uges tid, for at se nærmere på byen.

Silas og den jævnaldrende købmandssøn Japetus beslutter sig for at ride ture i den store by.

De opdager, hvor stor forskel der er på byboernes levestandard i byen. Japetus lærer at tage selvstændige beslutninger, selv om de får konsekvenser, og Silas bliver præsenteret for en domkirke, hvor han erfarer hvad musikken er i stand til.

De støder også på Hestekragen, som har alt andet end gode hensigter..

Igen kredser historien om emnerne frihed og ansvar. Friheden kan begrænses af fattigdom og nød, men også af voksne. Friheden er et valg, og noget man må kæmpe for. Men det indebærer også en risiko. For Silas er prisen for det eventyrlige liv, et liv i usikkerhed.

Silas-bøgerne byder på både spænding, uhygge og stof til eftertanke. Den egner sig fint til børn fra ca. 10 år.

Cecil Bødker

267 sider

Gyldendal

Udgivet 14/8-2015 (1972)

Anmeldt af Maibritt Lindblad