Ramish, Lasse og Hassib er klassekammerater og venner. De kører på skateboard og træner forskellige manøvrer med større og mindre held på de lokale ramper. Pigerne fra klassen kommer også forbi for at prøve drengenes skateboards, og det er ren lykke, hvis ellers de større drenge holder sig væk. Men en dag da Ramish og Hassib har aftalt at mødes på banen, er to ramper blevet brændt af og en anden smadret og overhældt med maling.

Politiet kommer på skolen for at høre, om Ramish og Hassib har set noget. Drengene fra niende råber perker-pyromaner efter dem, og Hassib går amok og brækker næsen på Victor med det resultat, at Hassib bliver bortvist fra skolen, Ramish vil have sin far til at forklare, at niendeklasserne provokerede, men hans far er ikke tilbøjelig til at blande sig, og lige pludselig er de to ikke et bare drenge med interesse for skateboards og piger, men i stedet 2. generationsindvandrere, potentielle bandemedlemmer og terrorister. Heldigvis tager Ramish’ far til møde med skoleinspektøren, hærværksdrengene bliver fundet, og Hassib får lov til at komme tilbage til skolen. Så undgik vi at skabe en terroristcelle i denne omgang.

Temaet er ikke nyt og handlingen med den forurettede hovedperson er den hyppigst tænkelige. Alligevel er det en udmærket bog, læselig for meget unge læsere og med sans for plot, handling, uforstående forældre og det at balancere på en knivsæg, når man er barn af en indvandrer i et hurtigt dømmende samfund. Lykkeligvis er omgivelserne ikke udelukkende fordømmende, og selv slutningen er i al dens harmoni ganske realistisk.
Trine Bundsgaard
Ramish og hærværket
Illustreret af Solveig Agerbak
74 sider
Carlsen
Udgivet: 21.02.2011

Birte Strandby