Endnu en dagbog fra en ung kvinde med tilknytning til mediebranchen – der må være mange af dem (Singleton, Space mermaid). Denne handler ikke kun om parforholdet, men først og fremmest om, hvordan man tåger rundt i et nyt moderskab.

Julia og Johan får baby Elias – opkaldt efter Julias mor Elisabeth. Det er for dem som for ethvert nyt forældrepar en revolution af hverdagen, og romanen handler en del om amning, manglende søvn og bleskift. Som noget forholdsvis nyt belyses kraftigt begreberne ”ammehjerne”, babyboblen med kun plads til mor og barn, og hvordan liver former sig, når man kun får tre – fem timers nattesøvn, og hvilke meningsforladte skænderier det kan give i det ellers forelskede parforhold.

Læseren fastholdes med hastighed og humor undervejs herunder beskrivelsen af andre nybagte mødre i ”14 grå nuancer”, og af hvordan livet kan gå op i kanelsnegle og skodfjernsyn som led i selvopholdelsesdriften. På informationssiden finder man væsentlige råd som: At se Teletubbies kl. 04.00 om morgenen kan give dovne og overvægtige teenagere.

Under den kontante retorik og blebesværgelserne ligger også en sårbarhed over Julias mors død, der jævnligt dukker op, når Julia er usikker på sit liv.

Det er en hudløs ærlig beretning, men ukendt er den ikke. Og hvis man ikke lige selv har født og mangler litteratur, der kan absorberes af en ammehjerne, bliver det i længden trivielt at følge udviklingen i et nyt forhold med baby, der indebærer nøjagtigt det samme som en del andre nye forhold, der er blevet påført noget så uventet og overraskende krævende som et spædbarn.

Forfatter: Julia Lahme

200 sider
Pretty Ink
Udgivet: 10.02.2009

Birte Strandby