Zarifa Ghafari må være gjort af et næsten overnaturligt stof af mod og stædighed. Hun er født i Afghanistan i 1994 og har viet sit liv til kampen for kvinders rettigheder. En kamp, som flere gange har udsat hende for livsfare.
I sin selvbiografi noterer hun, at der var borgerkrig, da hun blev født. Hun voksede op under det første Taleban styre, og modnedes efter 2001 under angiveligt en demokratisk regering, der blev holdt oppe af hjælpeorganisationer og milliarder af dollars.
Da USA forlod Afghanistan i 2021, måtte Zarifa og familien flygte til Tyskland. Taleban trængte ind i hovedstaden Kabul uden at møde modstand og satte næsen op efter hævn. Zarifa er en kvinde, som står for alt, hvad Taleban hader.
De 20 år har ifølge Zarifa været præget af, at USA har angrebet på den ene side og Taleban på den anden side med de sagesløse afghanere i midten.
Zarifas bog er skrevet med stor intensitet og giver et uhyggeligt klart billede af et land, som har været og er skueplads for stridigheder, krig, mord og ikke mindst undertrykkelse af kvinder. Jo, flere børn en mand kan få, desto bedre, skriver Zarifa og tilføjer, at flere kvinder er døde i ægteskabet end i de seneste 40 års krig og bomber.
Zarifa voksede op i en famile, hvor faderen var militærmand i regeringshæren. Han forbød nogle gange datteren at gå i skole. Mest af hensyn til sit omdømme hos omgivelserne.
Det lykkedes Zarifa at få undervisning og endda et diplom. Som 16 årig blev hun tilbudt et studielegat til et indisk universitet, hvilket faderen modstræbende gik med til.
Hjemme igen er Zarifa 22 år og klar til at tjene sit land, og hun opretter en radiostation i en lille by nær Kabul. Her indgiver hun kvinderne mod til at kæmpe for deres rettigheder. I 2008 bliver hun borgmester i byen. Ikke folkevalgt men efter en bestået eksamen hos regeringen. En kvinde på den post udløser voldsomme protester og dødstrusler. Zarifa går hårdnakket i gang med at bekæmpe korruption og bringe orden i byen. Og opnår en vis respekt for sin indsats.
Zarifa har overlevet to terrorangreb. Som borgmester var hun udsat for et attentat i sit hjem, da hun blev alvorligt forbrændt af udsivende gas. Hendes far bliver myrdet. Måske som hævn for datterens optræden.
Zarifa er i dag en kendt foredragsholder med kontakter i højtstående politiske kredse i Europa og kæmper fortsat for sin sag. Hun slutter sin bog med at udtrykke en fast tro på, Afghanistans kvinder ikke længere kan ignoreres.
“Det lykkedes i sin tid piger som mig selv at få øje på nogle chancer og gribe dem”.
Zarifa – En kvindes kamp i en verden styret af mænd
Zarifa Ghafari og Hannah Lucindan Smith
Selvbiografi
Oversat af Morten Andersen
320 sider
Udkom 2023
Grønningen1
Anmelder Bjarne Gregersen
Anmeldelse på Thewire.in: https://thewire.in/books/book-review-zarifa-ghafari-memoir-taliban-resistance
Anmeldelse på kirkusreviews.com: https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/zarifa-ghafari/zarifa/