I forbindelse med den globale opvarmning er den store gåde: Hvorfor gør vi ikke noget? Måske havde vi været i stand til at vende udviklingen, og måske kan vi stadigt nå at begrænser skaderne, hvis vi styrer vores transport, vores kødspisning, i det hele taget skruer ned for forbruget og prøver ikke at tænke i vækst; men vi gør så lidt, fortrænger problemet og trøsteshopper.
Det er der naturligvis grunde til. De er allerede forsøgt afklaret i Klimabevidsthedens barrierer fra 2009. Stoknes går lidt dybere og har også forslag til en anderledes vinkling, der ikke får os til at fortrænge fakta.
Ifølge Klimabevidsthedens barrierer er der tre grundlæggende årsager til, at vi ignorerer klimaproblemerne, og det handler blandt andet om, at de ikke føles så påtrængende som jobbet, økonomien, ungernes skole og helbredet, og måske er der alligevel ikke rigtigt noget, vi kan gøre. Vi har andet at bekymre os om.
Stoknes ser nærmere på denne vores daglige benægtelse, og han har nogle klare pointer: Dels er der afstanden. De fleste af os i den vestlige verden er indtil videre ikke særligt ramte. Dommedagsprofetier er heller ikke rigtigt interessante, dem har vi hørt så tit. Og så har mennesket et enestående talent for at ignorere ubehageligheder, når de ikke lige ånder en i nakken, ligesom vi er gode til at benægte fakta.
… denial is lying so hard you really come to believe in your own lie.
Ydermere er der ubehaget ved at skulle ændre noget ved sig selv, at skulle ændre sin identitet. Det er nemmere – og behageligere – at lade være.
Bogens vigtigste del handler om, hvad man kan gøre for at få klimaproblemerne og de mulige løsninger på banen, hvordan man ændrer opfattelser, risici og mediernes mangelfulde præsentation af virkeligheden.
Stoknes kritiserer samtidigt mediernes tendens til at overeksponere nogle områder og underspille andre, som når vi går og gruer for terror, selvom mennesker i langt større omfang bliver dræbt i biltrafikken.
The climate crisis is pressing the wrong buttons: it is abstract, imperceptible, anonymous, and not personified … It’s beyond control and reach. Never discussed in social gatherings …
Stoknes har skrevet en glimrende bog der udover at underholde læseren byder på gode værktøjer til eget brug, til medierne og til politikerne.
På dr.dk kan man ved hjælp af en artikel i light pixiformat vurdere, hvor man selv befinder sig i forhold til accept/benægtelse af klimaforandringerne.
What We Think About
When We Try Not To Think About
Global Warming
Toward a New Psychology of Climate Action
Per Espen Stoknes
290 sider
Chelsea Green Publishing
2015
Birte Strandby
Anmeldelse fra Chelsea Green: https://www.chelseagreen.com/what-we-think-about-when-we-try-not-to-think-about-global-warming