Svend Søgaard fortæller historien om sit liv. Det gør han i et sprog der er præget af korte, præcise sætninger og får indrammet såvel Svend og hans livs kærlighed, Irene i et stykke genkendeligt Danmarkshistorie. Der er utallige milepæle, 1968 og ungdomsoprøret, Apollo 11, Willy Brandt, Anker Jørgensen – og præsident Nixon der sender en halv million amerikanske soldater til Vietnam. Og på den litterære scene er der et skift i børnelitteraturen med Benny Andersen, Ole Lund Kirkegaard, Cecil Bødker, Flemming Quist Møller.

På denne baggrund vokser Svend op. Svend går i gymnasiet og prøver at leve op til sin fars ambitioner, da han møder Irene. Det går ikke så godt i begyndelsen, men siden står det klart, at Irene er kvinden i Svends liv. Hun er lidt ældre end ham og uddannet kontorassistent med egen indtægt. De to unge bliver gift og flytter sammen, da Irene bliver gravid. Hun er forsørgeren, mens Svend begynder på lægestudiet for at leve op til farens forventninger. Det viser sig ikke at fungere for ham, og han får et job som arbejdsmand, til han kan komme ind på seminariet.

Børn og forældre spiller også en rolle i Vores vej, men den røde tråd snor sig tæt om Svend, og vi ved meget om, hvordan han har det med studierne, og med familien – især når de som efter den ældstes fødsel får en vane med at droppe ind til den unge familie i tide og utide.

Svend og Irene får også afprøvet bofællesskabet, ‘den med tyren’ og det store sus fra tressernes velfærdsbølge. Konkluderende en ok roman. Svend leverer ikke meget drama men fortæller om et i liv der må være genkendeligt for de fleste danskere over 60.

Klaus Møller

Vores vej

298 sider

mellemgaard

Udgivet: 2018

Birte Strandby