Stig Tønnesen er den moderne mand, ham der tør begynde forfra, selv om han er midt i livet. 

Det er i hvert fald de forventninger han og andre kommer med i løbet af romanen. Stig selv lyder ikke som den store forandringernes mand. Nærmest tværtimod. Han efterlader sig en skilsmisse og en voksen datter på fastlandet og installerer sig som papirhandler på Læsø, en beslutning der ikke virker indlysende, når man ellers betragter butikslivet i landets udkant. Men Stig er den store papir-nørd. 

Papiret er mit foretrukne materiale og element. Et naturprodukt, skrøbeligt som alt andet på denne jord.

Flere sider er dedikeret til papirets fortræffelige egenskaber, og med hjælp fra en norsk turist og kunstner, fremstiller han endda Læsø-notesbogen med samme kunstners akvarel fra Læsø.

Stig er ikke mand for hurtige beslutninger. Måske er det ikke kun hans skyld, at han finder sammen med en ungdomskæreste der er kunstner og indehaver af et lille galleri. 

Ellers handler det om stort og småt fra livets gang på Læsø. Det omfatter Stigs mors død, besøg af hans datter der foreslår ham at skrive historien om den moderne mands forvandling. Romanen ender med en slags udvikling iværksat af blandt andet den lokale bank.

Vind har et roligt tempo, begivenhederne er få og langsomme, uoverensstemmelserne beskedne, og de fleste af karaktererne har ikke mange ord. Alligevel er romanen en interessant oplevelse ulig andre midtlivskriser, som jo findes i utallige udgaver. Stig får både fortalt om sin beskedne forvandling og opbygget et liv for fremtiden.

Vind

Jørgen Børglum Larsen

208 sider

Brændpunkt

Udgivet: September 2023

Birte Strandby