Sensommer og efterår rimer på svampetid. Svenske Niki Sjölund har forfattet den læser- og brugervenlige svampebog ”Vilde svampe” med undertitlen ”Naturens bedste spisesvampe”. Det er en pædagogisk guide til dig, der skal på svampejagt og ønsker at medbringe et opslagsværk. Bogen er desuden ideel, når du søger viden om vilde svampe og inspiration til lækker mad, du kan frembringe af din svampehøst.
Niki Sjölund har en baggrund som kok, men udover det har han en stor passion for vilde svampe. Han er opvokset i det sydlige Lapland, og har på den måde fået en glødende interesse for at sanke af naturens spisekammer. Rent fagligt har han arbejdet på nogle af Sveriges Michelin-restauranter. Med ”Vilde svampe: Naturens bedste spisesvampe” ønsker Niki Sjölund at formidle sin kærlighed til vilde svampe videre. Det lykkes flot med denne bog!
”Vilde svampe: Naturens bedste spisesvampe” er som udgangspunkt et godt bud på en begynderguide til novicer udi at samle svampe. Den vil bestemt også kunne inspirere erfarne svampesamlere og klæde dem på med ny viden og input. Bogen fortæller overordnet set alt, hvad man bør vide om 45 udvalgte spisesvampe. I bogens første del – et faktaafsnit – får læseren et indblik hvad spisesvampe er, deres karakteristika, tips til hvordan man samler svampe, vigtig viden om giftige svampe og vejledning i at rense svampe, ligesom der er inspiration til det rette udstyr.
Hovedafsnittet er en grundig gennemgang af 45 spisesvampe, som du kan finde i naturen. Hver svamp er præsenteret med et stort farvefoto og typisk en helsides tekst, hvor Niki Sjölund gennemgår plukning, spisning, udbredelse, hvor den trives, høsttidspunkt, kendetegn samt hvilke svampe den kan forveksles med. Alt sammen kyndigt og letforståeligt.
I bogens sidste del er det blevet tid til tilberedning af de indsamlede svampe! Niki Sjölund fortæller lidt om svampe og madlavning. Han refererer til forskning og betoner, at svampe bør tilberedes før spisning. Han anbefaler, at man holder sig til én enkelt type svampe i en ret, fremfor at mikse svampe. Der gives en række gode tips og tricks til forskellige tilberedningsmetoder herunder også syltning, tørring og saltning mm. Opskrifterne vidner om, at Niki Sjölund har været forbi topkøkkener og har øje for den umamismag, som svampe indeholder. Han deler fx opskrifter på dashi, tempura, svampesalt, svampesuppe og noget så eksotisk som en svampeis!
Min anken med denne bog er, at der altid vil være forskel på Danmark og Sverige. Nogle ting lader sig ikke blot oversætte. Det går ud over brugsværdien, hvis man tror at bogen kan anvendes 1:1. Læseren må ikke forvente, at informationerne er korrekte i dansk kontekst. Svampenes vækstbetingelser i Danmark og Sverige er ikke ens, da vores klima, jordbund og flora simpelthen er ret forskellige.
Forlaget har ej heller sat en faglig konsulent på til at bearbejde bogen til danske forhold. Det kan der være gode grunde til. Bogen er og bliver en svensk svampebog. Den medtager fx et mindre afsnit om Allemandsretten. Det er interessant læsning, men vidner også om at vores tilgang til naturen ikke er ens i de to lande.
Jonas Cramby har illustreret ”Vilde svampe: Naturens bedste spisesvampe” på glimrende vis. Bogen har et praktisk plastomslag, der gør den egnet til at tage med på svampejagt. Plastomslaget er ifølge forlaget klimakompenseret.
Niki Sjölund giver dig nyttig viden om svampe, og din lyst til naturoplevelser stimuleres automatisk i takt med du læser. ”Vilde svampe: Naturens bedste spisesvampe” er en god reminder om al den værdi, der er i at gribe kurv og kniv for at begive sig afsted på svampejagt. Rent kulinarisk understreger forfatteren tillige det enorme potentiale, som vilde svampe bringer med ind i køkkenet. Brug bogen på din natur-tur til Sverige eller herhjemme – den vil være til stor glæde og gavn under alle omstændigheder!
Vilde svampe
Naturens bedste spisesvampe
Forfatter: Niki Sjölund
Oversætter: Eva Mosegaard Amdisen
Forlag: TURBINE
192 sider
Udgivelsesdato: D. 13. 8. 2021
Anmelder: Nønne Lønne Votborg