‘Vi er natur’ er en bemærkelsesværdig smuk og appetitlig bog. Her er en lang række billeder af vand, træer og himmel og nogle få af mennesker. Teksten fylder relativt beskedent, er overskueligt opstillet og inddelt i små kapitler omtrent efter samme skabelon som mange bøger om afstressning, hvilket giver god mening, for et af bogens formål er netop afstressning: at fortælle læseren, hvordan naturen kan afhjælpe angst og depression.
Vi ved fra jævnligt citerede kilder, at antallet af mennesker på lykkepiller er stigende, depression er blevet hvermandseje, og stress er ved at være en folkesygdom. Ifølge forfatterne skyldes det til dels, at vores stenalderhjerner er bygget til at vurdere farer i naturen, men at den i sin oprindelige udgave ikke har mange chancer for at gennemskue, hvad der er farligt i byerne. Derfor er alarmberedskabet hele tiden højt, og det kan medføre stress.
Som også Zygmunt Bauman har skrevet, så hænger vi ikke længere sammen med naturen. Vi følger ikke naturens døgnrytmer eller årstider, og denne løsrevethed, denne menneskets isolation er problematisk, fordi menneskets fysiske og psykiske helbred betinges af kontakt til naturen, tilhørsforhold til andre mennesker og et formål med livet. Et eksempel er, at grundsmagene (surt, sødt, salt, bittert, umami) giver kroppen information om, hvad maden indeholder af næring, og skal man tro på salget af junk food, så er vi nok flere der har glemt, hvordan det fungerer. Vi har mistet kontakten til kroppen og dens signaler.
I ‘Vi er natur’ er der hjælp til at finde tilbage til, hvordan naturen kan stimulere vores sanser, og hvordan vi kan genvinde vores fysiske og mentale balance.
Japanerne har fanget det. De har anlagt skovcentre og ruter, kaldet skovbadning, der angiveligt åbner for sanserne og muliggør en særlig lykkefølelse.
Essensen er, at vi kan gøre noget godt for os selv ved at opholde os mere i naturen. Bogen har flere eksempler, og der er også klip fra forfatternes vildmandskurser, der beskrives forjættende, omend det ikke er givet, at læseren helt fanger, hvordan det at fare vild i Svanninge Bakker kan være en stærk oplevelse.
I første omgang handler det om, at mennesket skal få forbindelse til sig selv, og i anden omgang kunne man håbe på, at naturen generelt blev mere værdsat, at biodiversiteten fik højere prioritet, og at man måske droppede motorvejsbyggeri.
Cittaslow i Svendborg er nævnt som et eksempel på, hvordan vi sætter tempoet ned, men skønt begrebet har et par år på bagen, har det foreløbigt ikke forhindret kommunen i at smide vildt om sig med asfalt for at gøre adgangen til motorvej fra nyt (bæredygtigt?) boligbyggeri så hurtig som muligt.
‘Vi er natur’ er en vejviser tilbage til den indre neanderthaler/homo sapiens: vejen til en sund sjæl i et sundt legeme.
Vi er natur
Genopdag naturen og mærk dens helbredende kræfter
Simon Høegsmark, Sigurd Hartvig & Jane Sørensen
Foto: Karsten Hviid og Jonas Nordahl
Forord af Rane Willerslev
216 sider
muusmann forlag
Udgivet: 2020
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks