Vejen til Washington giver en række spændende indblik i de overvejelser og beslutninger, som kandidaterne og lederne i deres kampagnestabe måtte tage undervejs.
Hvorfor og hvordan blev vicepræsident-kandidaterne udpeget? Skulle man satse på positive reklamer, som fremhæver egen politik eller de negative, der sværter modstanderen? Hvad var forklaringerne på de forskellige strategiskift i valgkampen?
Alt dette og masser af andre spørgsmål får man svar på – krydret med bunker af anekdoter og referater fra de ”blodige” magtkampe blandt en del af kampagnelederne og oplysninger om, hvem der hader hvem.
Der er meget interessant at se både ligheder og de meget store forskelle på en dansk og en amerikansk valgkamp.
Det er ret utroligt at læse om, hvordan Hillary Clintons kampagne kørte med voldsomme interne konflikter hele vejen igennem. Som en runddans hvor alle stikker kniven i ryggen på m/k”eren foran og selv stikkes.
McCains kampagne fungerede som en mærkværdig blanding af McCains overraskende (og ikke altid lige kloge) ideer og beslutninger (eller mangel på samme) og en stadig mere desperat stabs forsøg på at vende skuden med negative reklamespots og beskidte tricks formidlet gennem stråmænd.
Hvis det ikke var så alvorligt, at personer som Palin (og for den sags skyld Bush) bliver valgt til de mest magtfulde politiske job, ville det være ren morskab at læse om deres intellektuelle mangler og selvretfærdighed.
America loves a winner – og det kan også mærkes på skildringen af Barack Obamas kampagne. Men den har også på mange måder været skelsættende i sine metoder og sin styrke. Et utrolig effektivt græsrodsarbejde organiseret med det nyeste up-to-date computermateriel, nye specieldesignede programmer og effektive sms-kampagner, der bl.a. satte staben i stand til at overvåge alle detaljer i den personlige opsøgning, registrering og kørsel med nye vælgere, gav virkelig pote. Obama havde lært af sine dage som græsrod.
Obamas kampagne fik også sat nye standarter for indsamling af kampagnepenge via internettet. Det blev tydeligt demonstreret, at når der var nok af almindelige menneskers små bidrag kunne det samlede beløb sagtens hamle op med de store koncerners bidrag.
Bogen slutter med et 20 siders interview med Obama, hvor han bl.a. fortæller om sit forhold til de rabiate sorte som hans ven og forhv. mentor, pastor Wright.
Vi får et billede af en usædvanlig begavet og talentfuld politiker, som stadig har en del idealer i behold.
Det bliver spændende at se om den moralske holdningsændring, der er annonceret, holder til virkelighedens balancegang mellem konservative og liberale i Washington.
Med et Mellemøsten, hvor brandene efter de sidste granater og raketter stadig ulmer, en økonomi med barometeret på orkan og et Afghanistan, hvor alt tyder på en kommende optrapning af kampene, holder vi vejret og tænker positive tanker.
Forfatter: Evan Thomas & Newsweek
229 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 20/1 2009