Den danske litteraturs kanon har altid været mandsdomineret. Karen Blixen og Tove Ditlevsen er på listen, men er der ikke andre kvindelige, danske forfattere?

Erik Skyum-Nielsen har skrevet en introduktion til 12 danske, kvindelige forfattere. Karen Blixen og Tove Ditlevsen er selvsagt fast inventar, og Inger Christensen må være selvskreven, både rent litterært og også ud fra Skyum-Nielsens egne vurderinger baseret på et ligestillingssynspunkt og et æstetisk synspunkt … jeg ønsker at blive rørt og berørt. Heri indgår også kunstnerisk intensitet, det at flytte grænser for litteraturen – her er Karin Michaëlis’ Munken gaar i Enge et lysende eksempel, men også de to poeter Bodil Bech og Tove Meyer får gode ord med på vejen. Skyum-Nielsens sidste betingelse for kanonisering er værkets appel til nye læsere, og her indfrier alle tolv forventningerne, en ganske stor del af dem især på grund af samfundskritikken og forholdet til køn og ulighed.

Fordringen om radikale æstetiske nybrud har gjort, at Thit Jensen og Agnes Henningsen er fravalgt, omend begge har væsentlige budskaber til senere generationer. Skyum-Nielsens referencer – blandt andet Pil Dahlerup: Det moderne gennembruds kvinder, Lise Busk-Jensen: Romantikkens forfatterinder – og andre såvel som argumenterne for damernes optagelse i kanonen er overbevisende nok, men dog stadig stærkt subjektiv. For hvad andet kan bedømmelsen være, når ønsket om at blive rørt og berørt skal inddrages? Ikke desto mindre er udvalget over al måde interessant, og bliver det ikke til en del af den officielle ‘Dansk litteraturs kanon’, så er der stadigt et udvalg, man som læser er nødt til at få på to-do-listen også for at få et generelt indtryk at kvinders kamp med det gode selskabs faste rammer.

De tolv forfattere er – i kronologisk orden efter fødselsår: Thomasine Gyllembourg, Mathilde Fibiger, Olivia Levison, Marie Bregendahl, Karin Michaëlis, Karen Blixen, Bodil Bech, Hulda Lütken, Tove Meyer, Tove Ditlevsen, Sonja Hauberg og Inger Christensen. I kapitlerne nævnes, hvornår de seneste udgivelser har fundet sted, og i den forbindelse fremhæves forlaget Gladiators Sandalserien, Klassikere på kanten der nylig har udgivet flere af forfatterne.

Blandt de velkendte navne er også et par stykker, man måske aldrig har hørt om: Olivia Levison, Bodil Bech, Tove Meyer. De to sidstnævnte skrev udelukkende poesi, hvilket kan være en af forklaringerne på, at eftertiden ikke altid ved, hvem de er.

At Inger Christensen ikke er med i den oprindelige kanon kan undre. Hun har skrevet væsentlig prosa, og endnu større poesi.

Sonja Hauberg har skrevet den hjerteskærende Syv år for Lea, men ikke så meget andet, og hun døde ung, endnu før hun fik indfriet alle de forventninger, man havde til hendes forfatterskab. Hendes roman April, som hun skrev på op til sin død, har fået vidt forskellige fortolkninger med på vejen, er her er Skyum-Nielsens måske en af de mere værdsættende, hvor andre finder den rodet.

Skyum-Nielsen skriver med begejstring om især Tove Ditlevsens værker, og man må undre sig over, at kun to af de omtalte damer har fundet vej til dagens litteraturkanon, men måske kan vi fremover forvente en mere ligelig kønsfordeling af kanonens forfattere. 

Ud af skyggerne

Kvindernes litteraturkanon

Erik Skyym-Nielsen

290 sider

Informations Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby