Lektor i dansk sprog og samfundsfag Ib Ulbæk har skrevet bogen ”Tro og tvivl” med afsæt i sine egne erfaringer. Han er opvokset i et kulturkristent hjem, konfirmeret – mest for gavernes skyld – men blev som ung politisk vakt. Som ung marxist var han ateist og blev udmeldt af Folkekirken. I 1990´erne var han med til at danne DASK – Dansk Skeptiker Komité. Pudsigt nok ønskede han sig en bibel i studentergave. Trods årelang skepsis og afstandtagen førte mødet med en kristen kæreste dog til, at han ønskede at sætte sig dybere ind i tro og kristendom.

Resultatet er bogen ”Tro og tvivl” med undertitlen ”Selv ateister kan trænge til lidt gud”. I bogen dykker Ib Ulbæk dybere ned i det, at være henholdsvis troende og ateist. Han arbejder ud fra en tese om, at ateister og troende kan komme overens i gensidig forståelse, hvis blot man stiller nye spørgsmål. Hvad har man fx tilfælles? Vi har samme livsvilkår, og gør klogest i at vælge dialogen ifølge forfatteren.

Bogen er en lærerig og inspirerende oplevelse, men den stiller også – relativt store – krav til sin læser. Det er især de afsnit, hvor forfatteren selv har ordet og deler ud af tanker, refleksioner og viden om filosofiske tematikker. Her får bogen meget tyngde. Ib Ulbæk ynder at referere til andre forfattere og teoretikere, ligesom deres værker ofte bliver nævnt og debatteret. Det er tydeligt, at Ib Ulbæk er dybt engageret, men det kniber lidt mere med at få det formidlet på en pædagogisk og veloplagt måde. Det er en kende tungt at forklare og diskutere forskellige definitioner af fx ateisme, tro, gudsbeviser, viden og lign. Hvis læseren følger godt med, bliver vedkommende imidlertid belønnet med indsigt og nuancer.

Det er så afgjort de tre større interviews med forfatteren og ateisten Karl Ove Knausgård, filosof og forfatter Peter Tudvad samt sognepræsten Pia Søltoft, der løfter bogen op. Her er der virkelig noget at komme efter!

Hvor er det fascinerende at få indblik i de tre interviewpersoners tanker om tro og tvivl. Med dem som kyndig samtalepartner, får Ib Ulbæk mulighed for at sprede sin analyse af troen og tvivlen ud. Ved at eksemplificere det med personer vi kender, kommer bogens tematikker mere ned i øjenhøjde.

De seneste mange år har været karakteriseret af en slags tros-forskrækkelse. Nu spirer der langsomt en interesse og forståelse for, at troen kan være meningsfuld og givende. Det ses særligt i litteraturen, men også i radio, film og på tv. Ateisterne har også fyldt i samfundsdebatten med deres opfordring til udmeldelse af Folkekirken. Med Ib Ulbæks bog om ”Tro og tvivl” får læseren værktøjer til at forstå baggrunden for debatten; hvorfor vi tror og tvivler. Bogen er en inspiration til alle, der er nysgerrige på menneskets religiøse instinkt ligeså vel som eksistentialismens meningsløshed. Om du er enig eller ej i tilgangen, så bliver du udfordret af Ulbæk!

Tro og tvivl. Selv ateister kan trænge til lidt gud

Forfatter: Ib Ulbæk

Forlag: Akademisk Forlag

280 sider, hæftet

Udgivelsesdato: 29.9.2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg