Efterfølger til Morfar og ulvene fra 2003.

Her er det hele: Et plot, helte, skurke, hjælpere og en betagende enstemmighed med den natur, vi ellers gør vores yderste for at bekæmpe – samt referencer til nær og fjern, samfundskritiske og filmiske, herunder til The Shining, der får morfar til at erklære, at skriveblokeringer kan bekæmpes med økser.
Morfar er børnebogsforfatter og har i lighed med Enquist selv mindelser fra en barndom med en religiøs mor, der har belært sønnen om, hvor syndigt det er at bande.

Marcus er fortæller, og der er ikke meget der undslipper hans observante, elleveårige blik eller hans usentimentale kommentarer til verden.

En dag, da Marcus, Gabriel og morfar skal på fisketur, opdager de et telt med overraskende indhold. Morfar kontakter politiet, der bliver ret fornærmede over, at han ikke i stedet henvendte sig Karlstad politi, der har en hjemmeside om økonomisk kriminalitet. Politiet kan hverken finde teltet eller indholdet, så drengene, morfar og Mina beslutter selv at finde ud af, om nogen skjuler narkotika i bjerget. Morfar er ekspeditionsleder og står for uddelingen af rationer, men hvis morfar brækker benet, er Mina ekspeditionens naturlige leder, fordi hun er en pige – og den der skal styre skurkenes kalashnikov. På vejen samtaler de med en slange, en ulv og en bjørn via den begavede hund Pelle og kun med dyrenes mere eller mindre utilsigtede mellemkomst lykkes de i deres forehavende: At fange forbryderne. Til sidst kommer politiet og mormor, der med sit aftenskolekursus i russisk fra halvfjerdserne forcerer sprogbarriererne.

Humoristisk og fint balancerende mellem realisme og fantasi.

Per Olov Enquist
Den tredje grottes hemmelighed
Oversat af Camilla Christensen
Illustreret af Lars Munk
136 sider
Høst & Søn
Udgivet: 28.04.2011

Børnebog, fra syv år

Birte Strandby