En historie om skibbrud, mytteri og mord.
Bestseller forfatteren David Grann har med “The Wager” leveret en bog med saltvand på hver side. Den har undertitlen “En historie om skibbrud, mytteri og mord”.
Læseren får et autentisk, spændende og interessant indblik i forholdene på britiske orlogsskibe i 1700-tallet. Alt i bogen har rod i virkelige begivenheder i 1740-1741 under krigen mod Spanien.
“The Wager” bemandet med 250 besætningsmedlemmer var et af de orlogsskibe, som udgjorde en eskadre, der stævnede ud fra Portsmouth i september 1740 på en hemmelig mission. Den gik ud på at kapre en spansk galeon, der angiveligt skulle være fuld af skatte.
På kursen syd på mod det vilde og farlige Kap Horn opstår forskellige vanskeligheder. Kort og godt bliver løjtnant David Cheap under rejsen forfremmet til kaptajn på “The Wager” og får al den magt en sådan har, og som han har drømt om.
Da skibet har rundet Kap Horn, forliser det. Dog ikke værre, end en del af besætningen redder sig i land på en forblæst og kold ø.
Nu følger dage med sult, med kulde, med sygdomme og dødsfald.
Mændene deler sig op i grupperinger, og i centrum står kaptajn Cheap, der bliver mere og mere isoleret. Kanoneren Bulkeley og skibstømrer Cumming er de mest fremtrædende i oppositionen til kaptajnen.
Ud af The Wagers chaulup og barkasse er der flækket to fartøjer sammen, som de kan drage bort i. Bulkeley og hans hold vil forsøge at sejle ad Atlanterhavet nord på til Brasilien. Kaptajnen vil ud i Stillehavet til Chile og måske møde den øvrige britiske flåde. Enden bliver, at Bulkeley-ruten vælges, og de efterlader kaptajn Cheap sammen nogle få andre på øen efter otte måneder.
Den 28. januar 1742 kommer de skibbrudne til Rio Grande i Brasilien og bliver modtaget som helte. Det bliver de også, da de kommer til Portsmouth. Ingen havde ventet, at der var overlevende fra “The Wagers” forlis.
Men det er også lykkedes Cheap at komme fra øen og hjem til flådebyen.
Nu er spørgsmålet: Skyldes The Wagers forlis en forsømmelse fra kaptajn Cheap? Var Bulkeley og hans mænd mytterister? Hvis, så var der kun en ting, der var sikkert: Hængning.
Retten bliver sat på et orlogsskib i Portsmouth. Hvad det ender med, skal ikke røbes.
Hele affæren om The Wager vakte stor opmærksomhed i datiden, og der blev skrevet flere bøger om affæren. Blandt andet havde kanoneren Bulkeley skrevet minutiøs dagbog under hele den lange tid som skibsbrudne og den utroligt farefulde sejlads i barkassen, hvor folkene var stuvet sammen.
Bulkeley udgav den som bog, og citatet “saltvand på hver side” er hugget fra en datidig omtale af bogen.
David Grann har haft talrige andre skriftlige kilder at øse af. Han har brugt dem godt, så læseren ikke bare dufter saltvand, men også gyser over de umenneskelige lidelser, søfolkene blev udsat for under de voldsomme naturens kræfter, der mødte deres fartøjer. Hertil kom smitsomme sygdomme, skørbug og sultedød. Mange fik en smertefuld død.
The Wager
En historie om skibbrud, mytteri og mord
Forfatter David Grann
Oversat af Søren Vinterberg
378 sider
Udgivet: september 2024
Gads forlag.
Anmelder Bjarne Gregersen