I lighed med vores forfædre har vi brug for en retning i verden, og hvorfor ikke genbruge en der allerede har vist sit værd, nemlig den som vikingerne dirigerede efter? De to forfattere tager fat i Den Højes Tale i den Den ældre Edda, altså Odins regler for tilværelsen.
Det omfatter for eksempel råd om tilbageholdenhed:
Skryd ikke af din
skarpsindighed,
vigt dig ikke af dit vid.
Fåmælt mand
på fremmed gård
begår sjældent bommerter,
en finere ven finder du aldrig
end vældig visdom.
Den helt kort fortolkning er: Lyt og lær, men teksten uddybes i bogen, og der lægges vægt på, hvordan strofen også kan være relevant i nutiden.
Flere strofer tages frem til gennemsyn, og det handler om ledelse, ansvar, fællesskab og det gode liv. Især emner som ledelse og kendskab til andre mennesker går igen, og det er da også begreber, vi stadigt har brug for.
Ligeledes hænger vi også stadigt på døden, og den erkendelse er vigtig, når man skal tage ansvaret for sit liv.
Den dumme tror,
han aldrig dør,
bare han undgår ufred.
Men alderdom
viser ingen nåde,
selvom spyddene gør.
Der er desuden ni leveregler for vikinger, herunder at en viking arbejder for fællesskabet, værner om venner og familie, er medlevende i sine børns opvækst, sætter pris på frihed og vil kæmpe for den.
Det kunne lyde omtrent som en guide i overlevelse for det moderne familiemenneske, men der er også mange råd der handler om lederskab. Alt i alt er adskillige af vikingernes leveregler så anvendelige i dag, som de var i det i det 13. århundrede og 14. århundrede, hvor de blev nedskrevet. Man kan tolke dem lidt forskelligt – oversættelserne i ‘Tag det det som en viking’ er meget anderledes end oversættelserne på hemskringla.no – men basalt er budskaberne de samme, omend vi i nutiden ser anderledes på religion og på brug af kamp og våben.
En lille let bog om, hvordan man holder fast i det vigtige i tilværelsen.
Tag det som en viking
Odins råd til det moderne menneske
Søren Hemmingsen og Michael Jakobsen
114 sider
Hoi Forlag
Udgivet: 01.11.2024
Birte Strandby