Selvbiografisk roman om 13-årige Evren, der bor sammen med sin bror og sine tyrkiske forældre i Århus. I Evrens egen gengivelse får læseren et billede af hverdagen.

Kulturforskellene mellem dansk og tyrkisk er åbenlyse, men mest i børneopdragelsen og indretning af hjemmet. I skolen har Evren danske venner, som han i øvrigt drikker sig fuld sammen med, men Evren klarer sig generelt udmærket, selvom han omtaler flere af sine lærere som sure. For teenageren får den nye lærer i dansk, Rikke, en særlig betydning, og mens Evren i dansktimerne viser sig som en glimrende fortolker af Tove Ditlevsen, må hans bror erkende, at han ikke kommer i gymnasiet, og han har i stedet sin egen variant af et ungdomsoprør.

Evrens forældre har problemer og skændes meget. Familien i Tyrkiet prøver at støtte, men det går ikke så godt, faren bliver syg, og Evren og hans storebror må udvise særlig modenhed.

I to kapitler kommer vi tilbage til 1970 dels i Tyrkiet og dels i Danmark. Livet i Tyrkiet er hårdt ikke mindst for studerende, og det er indlysende, hvorfor unge rejser til Danmark for at få bedre livsbetingelser. At også tilværelsen i Danmark indledes i usle kår er ikke til at forudse. Men de kampe om for eksempel økonomi som Evrens forældre har haft, behøver han ikke selv at få.

Skønt begyndelsen er dramatisk – Evrens skole brænder ned – så er romanen det ikke ellers. Tværtimod er der mange ord om det der kunne være et almindeligt liv for en almindelig teenager i hele den vestlige verden, men Evren – og læseren – ender alligevel med en større indsigt, og derfor er romanen værd at læse.

Stoppesteder

Caner Cansi

266 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2021

Birte Strandby