Spørgsmålet er det væsenstræk der adskiller mennesker fra dyr.
Hvad er spørgsmål for et fænomen, og hvad er det vi skal med de mange spørgsmål? At der er mange fastslår Pia Lauritzen selv ved at tælle i sin egen familie bestående af to voksne og to børn i løbet af en lille morgentime hvor alle skal ud ad døren. Det blev til 141 spørgsmål, hvoraf de fleste var retoriske eller til tjeklisterne: Har du husket gymnastiktøjet? Er I vågne? Kun et enkelt spørgsmål gav mulighed for udvidelse af spørgerens erkendelse: Hvordan kan der blive ved med at komme farve ud? (om kuglepen).
I forfatterens familie – en standardfamilie i den vestlige kultur – stilles der ca. 40 spørgsmål i timen i ca. otte timer om dagen, men det er langt fra alle spørgsmålene, der afkræver et erkendelsesudvidende svar.
Det med den vestlige kultur er vigtigt. I Bibelen er det slangen der stiller det første spørgsmål – til Eva, der er nødt til at svare, og med svaret følger et ansvar. Gud er slet ikke med i dette lille, fatale optrin.
Koranen er ikke er opbygget kronologisk og der er derfor ikke noget første spørgsmål, men Gud har alle svarene.
Siden har den vestlige verden opfundet demokratiet med den grundlæggende præmis, at vi kan stille spørgsmålstegn ved politiske beslutninger.
Pia Lauritzen behandler den filosofiske opfattelse af spørgsmål på en underholdende måde, der giver stof til eftertanke. I samme boldgade udgav Anders Stahlschmidt & Peter Knoop Christensen i 2014 bogen Spørgeteknik, der med en rent praktisk tilgang lærer læseren kunsten at bruge spørgsmål effektivt.
Pia Lauritzen
Tænkepauser
60 sider
Århus Universitetsforlag
Udgivet: 06.04.2015