Børnebog om sommerfugle og sprog med udfordringer til små børn

Med mange helsides illustrationer i farver præsenteres 24 forskellige sommerfugle og natsværmere – med billede og med digte, der ikke rigtigt siger noget om sommerfuglen, men måske nok med sine specielle rim og sproglige variationer kan vække genklang hos ungerne og fremme eller støtte den sproglige opmærksomhed – ikke mindst når rimet ledsages af en illustration af en hval, der svømmer efter en kannibal, og hvalen har en krigerisk svalehale med spyd på sin halefinne.

Går sjakaler med sandaler?

Har vandaler rottehaler?

Tramper svaler i pedaler?

Holder svalehaler taler?

Jager hvaler kannibaler

rundt i Københavns kanaler?

Ved andre sommerfugle erstattes rimene af gåder eller vrøvlevers:

Hvad er vådest?

En regnvåd solsort

eller en soltør regnorm?

På enkelte billeder kan man gøre det til en leg at finde sommerfuglen – hvor er mon Sømplet? Med sine mange illustrationer også af ting, som barnet kender fra sin hverdag, kan bogen også fungere som pegebog. Illustrationerne er farverige og underholdende og som rimene ganske udfordrende for fantasien.

I modsætning til gammeldags børnebogsteori der kræver et let forståeligt sprog, enkel opbygning af fortællingen og et velkendt miljø, tager denne bog udgangspunkt i en forventning om, at barnet er et selvstændigt tænkende individ, og der er gode muligheder for underholdning og samtale med oplæseren.

Bagest i bogen er der billeder af de 24 sommerfugle/natsværmere. I modsætning til disse korrekte tegninger er bogens øvrige billeder præget af en vis kunstnerisk frihed, der kan appellere til fantasien: Smutuglen er illustreret både som insekt og som en ugle – der smutter?

Karen Filskov

Illustreret af Kirsten Gjerding

34 sider

Turbine

Udgivet: 2013