Den anerkendte kostvejleder Anette Harbech Olesen har i årevist delt ud af viden og konkrete tips til, hvordan vi med fordel kan leve og spise. Hun har i et udtal af bøger om kost og ernæring belyst sundhed ud fra forskellige vinkler. Nu presser priserne mange, så hvordan opretholdes en sund levevis, når fødevarepriserne stiger og stiger? Dét handler bogen ”Spar & Spis” om.
I Anette Harbech Olesens nye bog får du 50 sunde opskrifter, der kan laves til relativt små penge. Derudover er bogen fuld af gode værktøjer og råd. Derved bliver du selv i stand til at navigere i en tid med inflation og stadig finde frem til de råvarer, der er bedst til prisen. Sund og velsmagende madlavning behøver nemlig ikke at være dyr – eller tidskrævende for den sags skyld. Anette Harbech Olesen har kort sagt blik for at give dig en brugsbog, der er i øjenhøjde med virkeligheden. Hun har fokus på, at maden skal være hurtig at lave, smage godt og at den skal være prisvenlig.
Bogen består af otte kapitler. I det første kapitel tager Anette os med tilbage til 1907. Det er dét år, hvorfra hendes version af kogebogen ”Den sparsommelige Husmoder”, af den danske læge og ernæringsforsker Mikkel Hindhede, stammer. Bogen er en inspiration til denne gode bog. Mange af Hindehedes pointer holder den dag i dag. Vi kan stadig lære af ham, om end vi i dag fx ikke arbejder hårdt fysisk.
I de følgende kapitler belyser Anette Harbech Olesen hvilke fødevarer, der er billige og sunde. Hun anbefaler, at vi spiser grøntsager i stor stil. Halvdelen af din tallerken skal bestå af grøntsager! Proteiner kan være andet end kød; hun fremhæver bælgfrugter, der både er sunde og økonomiske. Bogen omtaler enkelte retter med fisk og kylling. Fokus er dog det vegetariske køkken – uden at det er et dogme.
Et af rådene – og kapitlerne – handler om at spise årstidens lokale råvarer. Anette Harbech Olesen oplister en hel række grunde til at spise sæsonbestemt. Du kan også spare penge ved at undgå madspild, sådan som kapitel fire omhandler. En af metoderne til det, er planlægning. Det får læseren også en række fine tips til. Her er både eksempel på madplan og fem gode indkøbstips. Ydermere er der forslag til dit spisekammer vel at mærke med forklaring til hvorfor, hver ting er god at have i køkkenet. Det er karakteristisk for forfatteren: At hendes prioriteringer er velbegrundede og viden er evidensbaseret.
Sidste halvdel af bogen byder på 50 opskrifter på sund og varieret mad, der er prisbillig og smagfuld. Maden er i tilgift også god for klimaet og den er let at lave. Det er mad, der er familievenlig og farverig.
Der er opskrifter til alle dagens måltider. Hver opskrift er fint sat op og illustreret med et indbydende foto. De fleste opskrifter indledes med en kort introduktion, der zoomer ind på smag eller på noget af det, der gør retten særlig. Det er angivet, hvor mange personer retten er til.
Layoutet er pædagogisk og læsevenligt, så du let kan bevare overblikket over ingredienser og arbejdsbeskrivelsen undervejs mens du laver mad. Tilberedningsprocessen er grundigt beskrevet. Nogle vil måske foretrække, at arbejdsprocessen er opdelt i punktvise afsnit, men det er en smagssag. En del af opskrifterne er forsynet med et forslag til et ekstra lille pift. Her er tale om et supplement ,der både kan bibringe smag, sundhed, lidt mæthed og variation. Det er en vældig god idé!
Generelt er det netop, når vi varierer og bytter ingredienser ud eller supplerer med andre, at vi har mulighed for at spare penge. Manglen på kreativitet og det, at mange novicer – desværre – holder sig slavisk til ingredienslisten, gør madlavningen unødigt dyr. Derfor kunne det give god mening, at Anette Harbech Olesen i endnu højere grad forsynede sine skønne opskrifter med tip til variation og forslag til brug af eventuelle rester.
Det er langtfra alle, der selv tænker, at stuvet hvidkål lige så vel lader sig lave i en skøn variation med spidskål. Det kunne være en hjælp at vise, hvordan forskellige råvarer grundlæggende er kategoriseret i samme typer. De kan således udskiftes på kryds og tværs indenfor samme kategori – med små forbehold. Rodfrugter lader sig udskifte med hinanden. Græskar og søde kartofler kan til tider fungere som en rodfrugt. Nødder, mandler og ristede solsikkefrø (får smagen af nød), hvorfor de kan stå i hinandens sted. For grove meltyper gælder det samme: Byt løs! Kål kan i vid udstrækning stå i hinandens sted.
Anette Harbech Olesen byder på indbydende opskrifter på alt fra tærter, pesto, suppe, linsefrikadeller, salater, bagte grøntsager til æblekage. Det er et miks af velkendte klassikere og moderne mad, som den du kender den fra damebladene. Et gennemgående tema er grøn og sund mad med masser af velsmag! For at opnå den dejlige smag, gør Anette Harbech Olesen b.la. brug af kvalitetsråvarer, krydderurter, krydderier, ost og fløde. De fleste retter kan dog også tillaves på plantebaseret vis med havrefløde og æggeerstatning. Opskriften på æggeerstatning (af hørfrø) kunne med fordel være lidt mere synlig. Jeg bemærker, at Anette Harbech Olesen benytter loppefrøskaller og chiafrø i flere af bogens andre opskrifter. Det kunne sagtens give mening at forklare, at også disse er velegnet som æggeerstatning.
Eneste lille anke til bogen er, at den ikke er forsynet med et stikordsregister. Du kan navigere i opskrifternes overskrifter, der er oplistet kronologisk i bogens indledning. Det giver dig dog ikke mulighed for at finde en egnet opskrift ud fra en råvarer, du har til rådighed. Forrest i bogen er der et indholdsregister, der i meget brede overskrifter præsenterer, hvad bogens otte kapitler omhandler. Det giver ikke mulighed for at afkode, hvor du fx kan finde tallerkenmodellen, læse om spareforslag, finde tips til basisudstyr eller finde de bidrag fra andre eksperter, der udgør et vigtigt element i bogen.
Undervejs i ”Spar & Spis” har Anette Harbech Olesen nemlig inviteret en håndfuld kendte og kyndige mennesker til at bidrage med deres input til emnet billig mad, der er sundt og godt. Hvor er det en fantastisk god idé!
Den grønne kogebogsforfatter Kirsten Skaarup, havemanden Claus Dalby, dr. scient Ole G. Mouritsen, madantropolog Susanne Højlund, ekspert i madspild Niels Heine Kristensen og Lone ”Landmand” Vitus er alle med til at bakke op om bogens budskab. De kommer med vidt forskellige indgangsvinkler, og deri ligger en stor kvalitet. Det ér muligt at spise i pagt med tidens sundhedsråd, i respekt for bæredygtighed og ikke mindst under hensyntagen til din økonomi. Det er der bred enighed om! Det kræver b.la., at du planlægger og udnytter dine indkøb. Du gør klogt i at starte lige her med ”Spar & spis”, så du kan få del i Anette Harbech Olesens mangeårige erfaring og viden om kost og ernæring. Bogen er så aktuel som den kan være!
Spar & Spis
Sund mad til små penge
Nyttig viden og brugbare sparetips
50 skønne og mættende opskrifter
Forfatter: Anette Harbech Olesen
Forlag: Politikens Forlag
Fotograf: Sara Galbiati
207 sider. Indbundet, illustreret.
Udgivelsesdato: Den 8. december 2022
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Omtale i madforlivet.com: https://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/spar-spis-dit-supervaaben-mod-de-stigende-madpriser/