Af forfatteren til Sirenerne i Bagdad og Svalerne i Kabul – en af efterhånden flere forfattere der skriver om den muslimske verden for europæiske læsere. Scenen er Algeriet i ca. 1940, hvor Younes og hans familie lever en ussel tilværelse på en mager jord. Efter meget hårdt arbejde er der udsigt til en god høst, faren glæder sig, men få dage før høsten skal begynde, bliver markerne brændt af, og faren tvinges til at sælge jorden og drage med familien til byen. Her er også knugende fattigdom, og til sidst overlader han Younes til sin bror og hans franske kone, der kan give ham en uddannelse og et liv.

Younes vokser op sammen med franske venner, han forføres af en fransk kvinde, men da han forelsker sig i hendes datter, Emilie, bliver han aftvunget et løfte om at holde sig væk fra hende.

Uretfærdighederne, der ødelagde hans oprindelige familie, forværres, og i slutningen af halvtredserne varmes op til Algier-opstanden i 1961. Hvor katolikker, muslimer og jøder – og kuriøst, en enkelt ateist – før kunne være gode naboer, så polariseres interesserne, og volden bliver en tiltagende del af hverdagen. Younes og hans venner skilles, men finder i 2008 sammen igen i Frankrig

Skønt præget af et venligere overblik kan romanen sammenlignes med Clemens Meyers Dengang vi drømte, der også omhandler den uretfærdige kamp mellem drengedrømme og voksenresignation på baggrund af et land i revolution.

Det er en medrivende roman og en god formidling både af barnets og den voksnes synsvinkel såvel som af den historie, som vi ellers fortrinsvis kender fra fransk synsvinkel.

Yasmina Khadra
Oversat af Nina Gross
350 sider
Gyldendal
Udgivet: 15.08.2011

Birte Strandby