Brunsvigeren har længe været en institution på Fyn, og i 2024 er den med i to bøger (mindst). Den anden er 111 søde steder, som du skal se, hvori man blandt andet kan læse, at årets bedste brunsviger blev fundet i Vesterport Bageri i Faaborg. Også Margit Lyngsie fra Glamsbjerg har styr på, hvordan god brunsviger skal være: ‘… dybe søer, blød undergrund og rigeligt med snask.’ Desuden ved hun, hvordan man tilbereder æbleflæsk, rygeost og rødgrød. Og noget om betydningen af at spise sammen hele familien, som man gjorde tidligere.
Signe Ryge og Claus Holm taler med fynboer om egnsretter og om, hvordan mad blev lavet i gamle dage på Fyn og Ærø, og det handler også om sagosuppe, vridkål og boghvedegrød. Sidstnævnte er ikke så populært, og en af damerne i bogen fraråder sin svigerdatter nogensinde at lave det igen. Til gengæld er der mange pæne ord om det at spise og drikke kaffe sammen, og om hvorfor en hjemmeslagtning krævede spiritus.
Bogens sidste halvdel består af appetitvækkende billeder og opskrifter på ærøpandekager, den omtalte brunsviger – boghvedegrød, der når sandheden skal frem faktisk er lidt mindre appetitlig på billederne end for eksempel fynsk æblekage og kertemindetorsk. Der er også retter med mindre flatterende navne såsom ruskomsnuks. I øvrigt står der i opskriften på boghvedegrød, at den i teksten nævnte liter mælk kan udskiftes med øl, og hvis man så udelader boghvedegrynene, har retten måske stadigt en fremtid.
Der er mange fine fotografier i bogen, dels af mad og dels af fynsk natur, blomster og smukke byer. Det er så idyllisk, at man næsten kan glemme, hvor meget asfalt der er lagt, for at man kan kommer hurtigt over øen.
Teksten er let og hygge-baseret, men ikke vildt informativ.
Smag på Fyn
Historier og opskrifter fra øen i midten
Signe Ryge & Claus Holm
165 sider
Gyldendal
Udgivet: 2024
Birte Strandby