Gyser med unge hovedpersoner og voksne gys

Hvis man har problemer med genfærd, onde varsler, dukker der sommetider bevæger sig, begravelsesritualer eller pludselige dødsfald – så skal man ikke læse denne roman. Den har det hele, og er uden denne det-går-nok-over-lige-om-lidt-tilbøjelighed, der tidligere prægede ungdomsromaner. Det er barsk og skræmmende, sommetider klam læsning, og vores hovedperson er tretten år, følsom og udsat.

Sebastian og Elin flytter til Lolland for at bo hos deres onkel, mens deres mor er indlagt på psykiatrisk hospital. Deres onkel har købt et gammelt gods – i børnenes øjne en ruin – for at istandsætte den. Han er ikke kommet ret langt, og hele området emmer af forfald og forladthed. Elin tager på efterskole, og Sebastian prøver at være positiv over for stedet. I skolen beslutter han, at han bestemt ikke vil være en af outsiderne, men det viser sig, at det ikke bliver hans egen beslutning.

Allerede første nat på Kragenborg – i lokalsamfundet kaldet Kranienborg – bliver ødelagt for Sebastian. Han ser mærkelige væsener og kan ikke bedømme, hvad der er drøm, og hvad der er virkelighed. Ved et tilfælde falder han i med en gruppe sære jævnaldrende der netop studerer paranormale fænomener, og det bliver måske hans redning.

Kranienborg har en forfærdelig historie om drab og gengangere, og en gravso der varsler, når ondt er i vente. Børnene går i gang med at undersøge og prøve at fjerne Kranienborgs onde ånd. Det bliver ikke uden omkostninger.

Der er heftig spænding på de fleste sider, og hele romanen foregår i freaky dystopi.

Til potentielle spøgelsesjægere: Sebastians rescue team gør sig bemærket ved at bruge gammeldags udstyr til deres målinger, fordi moderne teknologi ikke fungerer – skyen er den direkte åbning til den anden side.

Og husk:
Når en ondskabsfuld paranormal energi får adgang til den ondskab, menneskeheden besidder, får den lov til at vokse.

John Kenn Mortensen
Små onde svin
320 sider
Høst & Søn
Udgivet: 26.01.2018
Målgruppe: 12+

Birte Strandby