Fra udsigten i år 4000 studerer tre kvinder i Den kinesiske Føderation, hvordan Norge – et forsvundet land – så ud dengang for 2000 år siden, i tiden før halvfjersårskrigen. Og den research giver virkeligt resultater, så læseren får en enestående mulighed for at følge vores hovedpersoner fra 1930’erne og seks generationer frem.
Endnu engang må man konkludere, at Kjærstad er en fantastisk fortæller. Slægters gang er et stort værk der gaber over Norges ‘sidste 100 år’, fra begyndelsen af 2. verdenskrig og over EU, olympiaden på Lillehammer til det norske olieeventyr, og vi møder også nogle af de historiske personer fra tiden, Fridtjof Nansen, Vigeland og Einar Gerhardsen.
Mest fascinerende er hovedpersonerne, familien Bohre, især Rita, der er palæontolog og en stærk karakter. Hun får ikke tilbudt det professorat, hun forventede. Skuffelsen er stor, og hun har en mistanke om at hendes tidligere kæreste Max har en finger med i spillet. Det er i begyndelsen af april 1940. Rita fejrer sin fødselsdag med familien, snakken går lystigt, der er nogenlunde enighed om, at Norge i hvert fald ikke bliver angrebet af tyskerne. Om tyskerne er der til gengæld delte meninger. Max går så vidt som til at anbefale racehygiejne.
Få dage senere mister Ritas ene søn livet i den ulige kamp for Norge mod en tysk overmagt. Det får flere følger, en er at Maud, en fan af Rita, gifter sig med Ritas anden søn, og både Rita og sønnen involverer sig i modstandskampen på hver sin måde.
Rita er gennemgående og tilbagevendende i romanen, men også hendes mor, efterkommere og hendes livs kærlighed leverer brikkerne til det store puslespil. Fælles for romanens kvinder er en betydelig selvfølelse og en misundelsesværdigt selvbevidst insisteren på lige ret og adgang til magten, en bliver minister.
Undervejs sætter de tre kinesiske rammefortællere begivenhederne i perspektiv: Hvad er det med nordmænd og skiløb, og hvad var religion egentligt for noget?
Der er anlagt store og små synsvinkler og en virtuos omgang med metaforer, som man kun kan nyde.
Jan Kjærstad
Slægters gang
Fortællinger fra et glemt land
Oversat af Camilla Christensen
603 sider
Samleren
Udgivet: 2016
Birte Strandby
Anmeldelse i Information: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2016/05/kjaerstad-selvgodes-perspektiv