Der er meget, man kan skamme sig over: udseende, handlinger, venner. Kroppen er hyppigt en grund til at skamme sig, og skulle man et øjeblik være fri for skam, så er der folk til at minde en om det: Måske skulle du hellere købe en grovbolle, min ven. Siger den ældre dame i køen hos bageren, da den overvægtige udvælger kager.
Men hvis omgivelserne ikke siger noget, så kan man finde skammen i sig selv, som her i Bodyshaper af Gunvor Reynberg:
Sadlen er forsvundet mellem hendes baller, og maven ligger som et bølgende hav på hendes knæ, men begynder langsomt at sive mod gulvet, fast besluttet på at fylde hele lokalet og kvæle det svedende fitnessfolk.
To noveller har overvægt som skammens kerne, men også svigt, stoffer og seksuelle præferencer belyses fra indersiden, og to noveller handler om skammen ved voldtægt, i den ene drejer det sig om ofrets, ikke voldtægtsmandens, skam.
Jens Blendstrups Vampyr adskiller sig væsentligt fra de andre noveller. Den handler om Nini der er 400 år gammel og vampyr. Hun er sosu-assistent, og selvom hun foretrækker ungt blod, napper hun af og til en halv liter på arbejde. Hjemme er hun gift:
Hun var også glad for at være gift med en der hed Bjarne, men det er jo det, der sker, når man er sosu-assistent.
Mod enhver forventning har Nini børn, det kan man åbenbart godt, selvom man har været død i mange år, og som Nini siger til sig selv, så er hun aldrig bange for, at de skal blive moderløse. Hun suger ikke blod af dem, for så får de evigt liv, og hvem gider 1000 år gamle teenagere?
Nini føler ikke skam. Og så er der alligevel et menneske og en forelskelse, som hun bliver nødt til at afslutte. Liget ligger stadig i en kalkmine vest for Viborg.
Kvalitetsmæssigt en broget samling og et fingerpeg om, hvad det er vi skammer os over. Der er lidt for enhver smag, de fleste noveller er tæt på hverdagen, men bortset fra enkelte afstikkere er der noget ensartet over fremstillingen af den danske skamfølelse.
Skam
Rebecca Bach-Lauritsen, Jens Blendstrup, Julia Butschkow, Lars Daneskov, Sarah Engell, Tine Høeg, Lone Hørslev, Peder Frederik Jensen, Thomas Korsgaard, Anita Krumbach, Olivia Joof Lewerissa, Gunvor Reynberg, Martha Flyvholm Tode, Nikolaj Zeuthen
Tine Flyvholm & Louise Kønigsfeldt (red.)
200 sider
Høst & Søn
Udgivet: 05.10.2017
Noveller
Birte Strandby