Med romanen ”Shanghai – I lyst og nød” fortæller forfatter Arabella Neuhaus den dramatiske historie om sine bedsteforældre Kamma og Doron Neuhaus udstationering til Kina tilbage i 1939. Arabella Neuhaus har hentet inspiration til bogen fra sin mormors dagbøger. Forfatteren har fået et rejselegat til Shanghai fra Statens Kunstfond. Romanen udgives på selvudgiverforlaget HISTORIA.
Det er den unge nygifte Kamma, der er bogens egentlige hovedperson da det er hendes dagbogsnotater forfatteren læner sig op ad og citerer i bogen. I 1939 rejser Kamma med sin mand Doron til Shanghai. Han er blevet ansat som jurist for Store Nordiske Telegrafselskab. Set med datidens øjne må de to have været berejste og eventyrlystne. De har mødt hinanden under en rejse til Rom. Doron har tidligere arbejdet i London. Nu kommer de til Shanghai, der er besat af Japan. Ufreden lurer allerede overalt.
For Kamma bliver det en stor og til tider overvældende oplevelse at flytte til Shanghai. Ikke alene grundet konflikten til Japan og de mange flygtninge og fattige. Hun må kæmpe for at forstå normerne for den hvide befolkning i Japan og finde sin plads i gruppen af vesterlændinge.
Romanen skildrer på den ene side et – hvidt – overklasseliv med private tennistimer, egen kok, ridning, teater, biograf, klubber, hyppige besøg hos skrædder, manicure, frisør, væddeløbsbane, privatlærer i kinesisk (Doron) og et væld af fester, middage og andre udskejelser. På den anden side møder vi en ung og usikker kvinde, der stiller spørgsmålstegn ved de hvides fordomme overfor de indfødte og det hierarki, der hersker i den hvide overklasse – og hvor ægteparret selv ikke rangerer særlig højt!
Kamma savner en veninde; en fortrolig og giver ofte udtryk for, at hun gerne vil have at der skal ske mere. Som læser sidder man dog med åndenød over al fest, komsammen og klubber! Kvinderne mødes til visitter (i bedste Matador-stil) eller de går på shopping og på café. Kamma er, som så mange andre danske kvinder i byen, også aktiv i Den Skandinaviske Kvindeforening. Parret kommer hyppigt i Den Franske Klub.
”Shanghai – I lyst og nød” handler om et ungt pars møde med Kina på tærsklen til 2. Verdenskrig. Det er også en beretning om datidens klasseskel i den hvide privilegerede kreds. Forfatteren er tilsyneladende fanget i et dilemma om at skildre sine bedsteforældre som humanistiske og med blik for de stive normer internt i gruppen af hvide samt de generelle fordomme. På den anden side fornemmes hendes ønske om sandfærdigt at fortælle, hvordan privilegierne også trækker i Kamma, og hvordan misundelsen får tag i hende.
Det bliver et begivenhedsrigt ophold, der også byder på en ferie i Japan. Da hjemrejsen står for døren trækker det for alvor op til krig og dramatikken stiger!
Arabella Neuhaus har skrevet en interessant og medrivende fortælling. Desværre halter den sprogligt. Samtidig er der noget selvmodsigende ved Kamma som forvirrer. Hun er et finurligt bekendtskab – og det ender bogen også ud med at være.
Forfatteren vælger at flette små korte parallelhistorier om en håndfuld – mere eller mindre tilfældige – personer ind i historien. Det gør desværre at fortællingen bliver noget ujævn, om end der tydeligvis er masser af gode intentioner.
Shanghai – I lyst og nød
Forfatter: Arabella Neuhaus
Forlag: HISTORIA
280 sider. Hæftet.
Udgivelsesdato: 2. 4. 2019
Anmelder: Nønne Lønne Votborg