Realisme kan være en brutal affære, når den sådan kommer snigende ind på børn, som den gør her:

Sara er sygemeldt fra skolen. Hun er meget træt, og hun får blå mærker af næsten ingenting. Da hun pludselig får næseblod, kører far hende ind til lægen. Lægen vil have Sara til undersøgelse på sygehuset, og undersøgelsen bekræfter, at hun har leukæmi. Det skal behandles med kemoterapi, og hun og hendes mor skal ligge på sygehuset i lang tid. Der er andre børn på sygehuset med kræft. Saras muligheder for at blive helbredt er gode, men det gælder ikke for alle børnene.

Det er en omfattende bog, der både berører det medicinske forløb, hvad der sker i kroppen, og hvordan man i sin skoleklasse får gjort op med myter, såsom at kræft kan smitte. Desuden beskrives den vrede, som kan gribe både patienten og omgivelserne og det slid på forældrene, der i mange tilfælde fører til skilsmisse. Der er også lyspunkter, som når man får nye venner, når gøglere og kunstnere kommer forbi afdelingen, og når man kan komme hjem igen.

Bogen er pædagogisk, ærlig, usentimental og får sat fornuftige ord på usikkerhed, men det er ubehagelig læsning for voksne og måske bør man læse den for sig selv, før man læser den sammen med andre.

Ifølge Kræftens Bekæmpelses hjemmeside cancer.dk er det hensigten med bogen at støtte lærere, pædagoger og andre voksne, der via deres arbejde møder børn i sorg. Bogen skal desuden sendes til de ca. 150 børn, der hvert år får kræft samt til disse børns klasselærere.

Da Sara fik kræft
og alt blev anderledes
Tekst: Aske Panduro
Illustrationer: Pia Thaulov
64 sider
Forlag: Kræftens Bekæmpelse

Birte Strandby