Hvad tror I, danskerne betaler i skat, når de køber en bil? Spørger Rufus Gifford, når han skal ud og sælge sig selv til de amerikanske vælgere. Amerikanerne har vanskeligt ved at tro ham, når han fortæller, at skatten er 50 %, men det er en god indgangsvinkel til at berette om prisen for et offentligt sygehusvæsen, gratis uddannelse, og et skandinavisk socialistisk demokrati, hvor befolkningen stoler på, at regeringen investerer deres penge ordentligt.

Rufus Gifford var ambassadør i Danmark indtil 2017. Nu er han tilbage i USA og stiller op til valget til Repræsentanternes Hus med fem års inspiration fra Danmark i våbenlageret. Det betyder langt fra, at han kan sælge alle danske ideer. Eksempelvis lugter vores ellers misundelsesværdige sundhedssystem for meget af socialisme til at være rigtig tiltalende for amerikanerne. Men Gifford tror på, at Obamas sundhedsreform har skabt en åbning, at amerikanerne vil vende ryggen til Trumpismen og understreger også mistilliden til det amerikanske system. I modsætning hertil er det danske stadigt baseret på tillid, selv om den er skrumpet noget blandt andet på grund af regeringens undervurdering af klimaspørgsmålets vigtighed.

Netop vindmølleparker som ikke findes i USA er en af de ting Rufus Gifford har taget med hjem til sin egen kampagne. En grøn omstilling kan møde modstand hos de amerikanere der i generationer har arbejdet i kulminer og haft et liv baseret på kulminedrift. De kan miste job, kultur, tradition. Men muligheden for nye grønne arbejdspladser kan være en del af fremtiden, og amerikanerne er positive, både miljøforkæmpere, handelskamre og fagforeninger.

Rufus Giffords kampagne er interessant læsning. Han kæmper mod en notorisk lav valgdeltagelse der er omvendt proportional med seertallene til superheltefilm og Super Bowl. Til kampagnestaben hører unge entusiaster der uddeler flyers og slikkepinde, præsenterer deres kandidat og i øvrigt besøger op til 70 hjem om dagen under valgkampagnen. At tale med folk er essentielt i den amerikanske kampagne, og angiveligt også Giffords eget mantra.

Trods en stor indsats lykkedes det ikke Gifford at sælge vindmøller og dansk tillid til de amerikanske vælgere. Men det er spændende at få et billede af både USA og Danmark set fra hans politiske vinkel.

Barack Obamas Amerika er inkluderende, anstændigt og velmenende. … Trumps Amerika er opsplittende, vredt, ondt, gammeldags og racistisk …

Rufus Gifford i Trumps Amerika

Peter Christensen & Marcus Rubin

211 sider

Gyldendal

Udgivet: 2018

Birte Strandby