Netop nu skyller den grønne bølge ind over os. Det vegetariske og veganske er så populært som aldrig før. Den veganske kok Neel Engholm står bag kogebogen ”Plantebaseret gourmet”, der er nichekogebog indenfor det grønne køkken. Som navnet antyder er ”Plantebaseret gourmet” en kogebog, der først og fremmest fokuserer på gourmetmad; veganske retter der serveres så det er en fryd for øjet.

Neel Engholm har en fortid som vegansk chefkok i Barcelona, USA og Danmark. I dag har Neel og hendes mand den veganske restaurant Plant Power Food i København. Neel har b.la. gået på Matthew Kenney Kokkeskolen i USA, der er specialiseret i plantebaseret kost og raw food. I ”Plantebaseret gourmet” kan læseren da også finde en hel del inspiration og opskrifter fra det raw køkken.

Forventningerne til ”Plantebaseret gourmet” var selvsagt store set i lyset af Neels imponerende CV. Bogen er utrolig smuk og lækker. Den er dejlig at bladre i, og billederne i den store bog er alle super flotte med mad, der præsenterer sig fantastisk. Det lever helt op til bagsideteksten, hvor bogen betegnes som et kunstværk af en kogebog. Men dykker man ned i bogens reelle indhold, så syntes jeg at det visuelle vægtes højere end opskrifterne. Desværre.

Opskrifterne er selvsagt mest beregnet til fest og andre højtidelige lejligheder, hvor man gerne vil kæle lidt ekstra for maden. Men hvem har sagt, at man ikke kan skabe hverdag om til fest?! Neel Engholms opskrifter er ikke specielt komplicerede. Der er nemlig fokus på de gode råvarer, og der skal være plads til at man kan smage de enkelte elementer. Her er ingen lange ingredienslister. Men du skal forberede dig på indkøb i specialbutikker eller via internettet. Der er ingen gennemgang af råvarer/spisekammer. Måske er det fordi, at dem der kaster sig ud i vegansk gourmet forventes at være foodies med viden om ingredienserne – eller lyst og mod til selv at undersøge det nærmere. Under alle omstændigheder så skal du fx have fat i lecitin og aktivt kul mm. Men der er også mange opskrifter, der er nemme at gå til.

En del af opskrifterne tilberedes ved hjælp af dehydreringen. Det er en skånsom opvarmningsmetode, der benyttes i det raw køkken. Det kræver en dehydrator. Neel gennemgår dehydrering og det er tydeligt, at hun værdsætter denne tilberedningsmetode.

Bogens opskrifter spænder over en bred palette men med fokus på de lettere retter. Der er noget for enhver smag: fx flere former for dehydrerede grøntsager og crakers, dips, salater, spreads, rugbrød, gratin, rispapirruller, madtærte, suppe og søde sager. Alle opskrifter er formidlet lettilgængeligt og sat hensigtsmæssigt op rent grafisk. Det gør opskrifterne gode og overskuelige at gå til som bruger af bogen. Hist og pist bemærker jeg en smule divergens mellem opskriften og arbejdsvejledning samt billede. Det er vigtigt, at man tjekker alle dele for at sikre om man selv skal supplere med pynt, da det ikke altid indgår i opskriften (men er vist på det smukke billede).

”Plantebaseret gourmet” henvender sig især til de inkarnerede veganere med lyst til at frembringe mad med wauw-faktor. Bogen er uhyre smuk. Den leger med det visuelle og vil gerne overraske sin læser. Som brugsbog er den bestemt inspirerende og opskrifterne er formidlet som de skal. Enkelte af opskrifterne kunne med fordel bruge mere smag. Neel Engholms kogebog hylder det smukke og simple. Her vokser velsmagen ud af de gode råvarer og den enkle tilberedning. Voila!

Plantebaseret Gourmet

Forfatter: Neel Engholm

Forlag: Muusmann Forlag

120 sider, hardback

Udgivelsesdato: maj 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg