Af Bjarne Gregersen

Som bogelsker (og -anmelder) har jeg længe undret mig – og været irriteret over – at flere og flere forfattere piller i deres egen navle. At de skriver romaner med autenticitet, som det hedder med et fint ord. Altså, at det handler om forfatterens selv – eller vedkommendes slægt.
Politikens litteraturredaktør,  Stein Pedersen, kalder kravet om autenticitet for det i særklasse værste kulturtræk i vore dage.

Jes Stein Pedersen finder det også påfaldende, så utroligt mange danske bøger, der handler om forfatteren selv.

I sommer boede forfatteren Jens Christian Grøndahl i Brechts Hus ved Svendborgsund. Det er i dag ejet af Svendborg Kommune og fungerer som refugium for kunstnere, der vil have arbejdsro.

Det er skik, at en beboer stiller sig til rådighed for interesserede.

For et større publikum fortalte Jens Christian Grøndahl om sin seneste roman, “Noget tabt i mørket”. Denne er som andre af Grøndahls romaner fiktiv – og handler absolut på ingen måde om Grøndahl eller hans slægt.

En tilhører beklagede sig over de få romaner med fiktiv handling – og spurgte hvad Grøndahl mente om det.

Grøndahl trak vejret, sukkede og sagde: – Mon ikke den tendens holder op igen. Lad os håbe det.

Han er altså helt på linje med dansk litteraturs grand old man, Svend Åge Madsen. Han sagde i forbindelse med sin 85 års fødselsdag, at han aldrig som i aldrig kunne finde på at skrive om sin familie.

Men det er jo lettere at skrive romaner med autencitet for som Jes Stein Pedersen skriver i Politiken:

“Karakter og plot er de to vigtigste ingredienser i fiktive fortællinger, men ingen af delene behøver nutidens danske forfatter at interessere sig for. Begge dele kan hentes fra virkeligheden. Man kan tage udgangspunkt i sin egen familiehistorie og gøre diverse slægtninge til romanfigurer og fortælle familiens udviklingshistorie, siden oldefar var på toppen, til det begyndte at gå ned ad bakke.”

På billedet ses Jens Christian Grøndahl i haven til huset, hvor Bertel Brecht fra 1933 til 1939 boede, da han var i landflygtighed, forfulgt af det tyske nazistiske rige.