En roman i en roman i en roman. Forvirrende? Overhovedet ikke. Her er i hvert fald umiddelbart en klar fordeling af helte- og skurkeroller. Der findes endda en drejebog for hvordan ’Pandora i Congo’ skal skrives. Men om det også er læseren og ikke kun hovedpersonen, der får en tur rundt i manegen, er svært at gennemskue.
‘Negeren’/ghostwriteren Tommy Thomsen får af en jurist den opgave at skrive en bog om Marcus Garvey, der sidder varetægtsfængslet anklaget for at have myrdet to brødre, sønner af adelen, under en rejse til Congo for at lede efter guld.
Marcus er sigøjner, opvokset i cirkus og på børnehjem og det bestemmer hans plads i livet. På rejsen stiger han i graderne forstået på den facon, at de sorte bærere hierarkisk sorterer under ham. Langt inde i junglen finder gruppen guld, og de støder uventet på en hel anden menneskestamme – tectonerne, der er meget hvide, meget høje og bor under jorden. Marcus forelsker sig i en kvinde af stammen, mens resten af hendes artsfæller går i krig mod europæerne. Det er et fantastisk og mærkeligt eventyr med Jules Verne/Charles Dickens præg, men den største overraskelse kommer først til slut i bogen, og den skyder enhver naiv og håbefuld forestilling om eventyr og helte totalt i sænk.
Romanen er interessant på flere planer, dels er der det vilde, romantiske eventyr, dels er den unge skribents søgen efter sandheden og dels den gamle forfatters overblik ( … min novelle var bedre end Poes … ). Et fascinerende opgør med eventyr, autentiske forfattere, klassedeling og eventuelle teorier om fredelige skildpadder.
Albert Sánchez Piñol
Oversat af Ane-Grethe Østergaard
446 sider
Samleren
Udgivet: 24.08.2010
Birte Strandby